Teadus annab vastuse: miks lahkuminek teeb põrguvalu

PM Tervis
Copy
Lahkuminek
Lahkuminek Foto: Shutterstock

Armumine on eufooriline elamus. Ühenduse katkemine seni olulise inimesega võib aga vallandada negatiivsete emotsioonide tormi, mis võib tunduda isegi füüsiliselt valus, vahendab Live Science.

Neid negatiivseid emotsioone mõjutavad hormoonid – stressihormoonide kortisooli, adrenaliini ja noradrenaliini sisaldus suureneb ning õnnehormoonide serotoniini ja oksütotsiini hulk organismis väheneb. Need «südamevalu hormoonid» võivad põhjustada ka füüsilisi sümptomeid, näiteks valu.

Miks murdunud süda valutab?

Sellel on füsioloogiline põhjus, miks südamevalu võib olla röögatult valus kogemus, ütles dr Deborah Lee, Inglismaal asuva Dr Fox Online Pharmacy meditsiiniajakirjast.

«Kui armute, tekib loomulik hormoonide küllus,» rääkis ta. «Nende hulka kuuluvad kaisutamishormoon oksütotsiin ja hea enesetunde hormoon dopamiin. Kuid kui armumine enam hinge helisema ei pane, langeb oksütotsiini ja dopamiini tase, samal ajal tõuseb ühe stressi eest vastutava hormooni – kortisooli – tase.»

Kõrgenenud kortisoolitase võib kaasa aidata selliste seisundite tekkele, nagu kõrge vererõhk, kaalutõus, akne ja suurenenud ärevus, ütles Lee.

Sotsiaalne tõrjumine, näiteks lahkuminek partnerist, aktiveerib ka füüsilise valuga seotud ajupiirkondi, märgiti ajakirjas Biological Sciences 2011. aastal avaldatud uuringus. Osalejatele, kes olid hiljuti maha jäetud, näidati nende endise elukaaslase pilti. Magnetresonantstomograafia (MRT) näitas, et ajupiirkonnad, mis on tavaliselt seotud füüsilise vigastusega, olid aktiveeritud.

«Südamevalu näib hõlmavat mõningaid samu närvimehhanisme nagu füüsiline valu,» ütles dr Eric Ryden.

Kuigi südamevalu võib olla laastav, võib romantiline side – ja valu, mida inimesed nende sidemete katkemisel kogevad – olla tunnuseks, et meil on tekkinud kohastumus, mis aitab ellu jääda, ütles Ryden.

«Sotsiaalsete sidemete ja turvalise seotuse tähtsus ellujäämise tagamiseks on leidnud kirjanduses palju kajastust,» nentis ta. «Südamevalu riski ja tagajärgi võib pidada osaks motivatsioonist leida romantilise partneriga turvaline kiindumus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles