Lasteabitelefoni 116 111 pöördumiste arv on jätkuvalt kasvutrendis

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sotsiaalkindlustusameti lasteabitelefoni 116 111 pöördumiste arv tegi 2022. aastal rekordi. Kui 2021. aastal oli aasta peale kokku 12 855 pöördumist, siis mullu pöörduti lasteabisse 16 133 korral. Pöördujatest 44% vajasid lasteabilt infot või emotsionaalset tuge, nõustamist, 37% pöördumistest olid seotud abivajava ning 5% hädaohus oleva lapsega.

Sotsiaalkindlustusameti lasteabi teenuse juht Kai Hallik põhjendab pöördumiste tõusu inimeste teadlikkuse kasvuga, millele aitas kaasa sügisel toimunud lasteabi sotsiaalmeedia kampaania. «Inimesed märkavad probleeme ja julgevad murede korral meiega ühendust võtta. Tänu sellele saame oluliselt kiiremini teada lastest, kes vajavad abi või on hädaohus ning saame neid aidata.»

2022. aasta peamised pöördumise teemad olid väärkohtlemine (23% pöördumistest), lapse kasvatamise küsimused (18%), lapse vaimne tervis ja heaolu (12%), suhted (10%) ja hooldusõigus (7%). Sarnaselt 2021. aastaga võtsid lasteabiga ühendust lapsevanemad (19%). Teine suurem grupp olid lapsed (17%).

Lapsed pöördusid 2022. aastal lasteabisse 2745 korral, neist 413 korral tunti muret sõbra pärast. Erinevalt varasemast eelistasid lapsed mullu helistada (51%), kuid suur hulk lapsi kasutas ka veebivestluse võimalust (45% lastest). 51% pöördunutest olid 14-17aastased.

«Kui varem oli helistamine täiskasvanute esmane valik ja lapsed soovisid vestelda veebis, siis möödunud aastal eelistasid nemadki helistamist. Helistades saab end pikemalt ja selgemalt väljendada ning võimalus üksteist valesti mõista on väiksem. Kirjutades ei ole kuulda toetavat hääletooni, mida emotsionaalset tuge vajav laps vajab,» ütleb Hallik.

Laste peamised mured olid vaimse tervise ja heaoluga seotud teemad (490 korda), laste ja vanemate vaheliste suhetega seotud küsimused (365 korda) ja enesehävituslikud probleemid (nt enesetapumõtted, ennastkahjustav käitumine) (257 korda).

Lasteabi nõustajad nimetavad kõige raskemateks juhtumiteks neid, kus laps helistab suitsiidimõtetega. Möödunud aastal oli selliseid pöördumisi kokku 184, neist 50 edastati Häirekeskusele.

Lasteabitelefon 116 111 töötab ööpäevaringselt ja sellele numbrile helistades võib jääda anonüümseks. Telefonile vastavad lastekaitsealase ettevalmistusega ja praktilise nõustamiskogemusega nõustajad. Pöördumised salvestatakse.

Kui liin on kinni, siis helistame teile tagasi.

Lasteabi meiliaadress on info@lasteabi.ee

Veebivestlust saab alustada lasteabi kodulehelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles