Puljong, puuviljad, kalasupp – milline on parim toit haigusega võitlemiseks? (1)

BENU Apteek
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Erinevad viirushaigused ja külmetus käivad sageli talveperioodiga käsikäes. Et haiguse läbipõdemisel on tähtis organismi igal võimalikul viisil toetada, on oluline roll ka õigel toitumisel, sealhulgas vitamiinidel. Kuidas võiks viirushaiguste või külmetuse puhul toituda ning millised joogid ja vitamiinid on eriti teretulnud, annab nõu BENU apteegi proviisor Margot Lehari.

Raskesti seeditavaid toite tuleks haigena vältida

Et organism suunab nakatumise korral kõik vajalikud ressursid haigustekitaja hävitamiseks, hakatakse haigestumise korral tootma suurel hulgal T-lümfotsüüte (makrofaagid, neutrofiilid). «Seedimine on sellisel ajal organismi jaoks teisejärguline, sest toitainete lõhustamine on väga energiakulukas protsess. Seetõttu tuleks haigena vältida raskesti seeditavat toitu,» selgitas proviisor.

Sellegipoolest on tõbise inimese söögiisu sageli kehv või lausa olematu. Seda põhjusel, et nohu tõttu hakkavad nina limaskesta rakud hävima. «Et lima ja tatt koosnevad meie enda limaskesta rakkudest ja viirustest, saavad sellega seoses kannatada ka haistmis- ning osade viiruste korral ka maitsmismeele rakud. Õnneks taastuvad need küll üsna kiiresti.»

Haiguse korral toetab tervist kalatoitude söömine – just oomega-3-rasvhapete puhul on täheldatud positiivset mõju pärast kopsuhaigusi, sealhulgas koroonaviirusest põhjustatud bronhiit ja kopsupõletik. «Kui kala järele ei isuta, siis selle asemel võiks tarvitada kalaõlikapsleid, kuna oomega-3-rasvhapped alandavad organismis põletikku, mis on tekkinud ägeda, kauem kestnud või kroonilise haiguse tagajärjel,» selgitas proviisor.

Eelistatud toiduainete hulka võiksid kuuluda ka C-vitamiini- ja tsingirikkad toidud. «Miks mitte teha keefiriga kamajooki, seda enam, et kamajahus on palju tsinki. Samuti leidub tsinki nii seemnetes, pähklites kui ka mandlites, mida võiks haigena smuutidesse lisada.»

Eeskätt tuleks niisiis eelistada vitamiinirikkaid ja kergesti seeditavaid toite. «Smuutid, puljongist keedetud supid, nagu kana- ja kalasupp, toovad tervise. Ent peaasi on mitte sundida end sööma midagi, mille järele isu täielikult puudub.»

C-vitamiini- ja tsingirikkad toidud toovad tervis

Paljudele on hästi teada fakt, et haigena on väga tähtis rohkelt juua. Eesotsas võiks proviisori sõnul eelistada näiteks C-vitamiinirikkaid mahlu. «Mahlades olevad puuviljad ja marjad on antioksüdantse toimega ning aitavad kehast vabu radikaale elimineerida. C-vitamiiniga turgutame organismi ja saame kiiremini terveks, samuti taastume lõppenud haigusest kiiremini. Tänu sellele esineb vähem jõuetust ja väsimust ka pärast haiguse läbipõdemist,» rääkis Lehari.

Kindlasti võiks tõbisena välistada alkoholi tarvitamise. «Maks on teiste ülesannetega niigi ametis, tal pole vaja ennast kurnama hakata ning alkoholi oksüdeerida. Teised joogid on aga haigena enam kui soovitatavad,» sõnas proviisor.

Koos vedelikuga sobib tõbisena hästi ka D-vitamiini tarvitamine, mille annust võib haiguse ajal lausa kahekordistada. «Siiski ei tohiks kogus ületada 4000 TÜ päevas,» täpsustas ta. Seega on tõbisena tähtis süüa ja juua vitamiinirohkeid ning kergesti seeditavaid toiduaineid ja vedelikke ning võimalusel tarvitada juurde ka D-vitamiini – nii kulgeb haigus kiiremini ning on lihtsam pärast läbipõdemist taas igapäevatoimetustega ree peale saada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles