Vähemalt 23 inimelu oleks mullu saanud säästa suitsetamisest loobumisega

PM Tervis
Copy
Suitsetamine on ohtlik.
Suitsetamine on ohtlik. Foto: Shutterstock

Suitsetamisest põhjustatud tulekahjudes hukkus mullu rekordiliselt 23 inimest. Iseäranis silma paistis Kagu-Eesti piirkond, kus hooletust suitsetamisest alguse saanud tulekahjudes hukkus ainuüksi detsembris seitse inimest. Kõiki neid surmadega lõppenud tulekahjusid oleks saanud vältida suitsetamisest loobumisega.

Hooletu suitsetamine on teiste tulekahjude tekkepõhjustega võrreldes ülekaalus. Päästeameti avaldatud statistika kohaselt hukkus mullu tulekahjudes 48 inimest, nendest 23 tulekahjuga seotud surmajuhtumit said alguse suitsetamisest. Üheksale hukkunule sai saatuslikuks lahtise tule hooletu kasutamine ning elektriga seotud tulekahjudega on seotud samuti üheksa juhtumit.

Hooletu suitsetamisega seotud tulekahjudele eelnevad sageli alkoholi tarbimine ning üldine ükskõikne suhtumine tuleohutusse. Alkoholijoobes inimesel hajub valvsus ning toas suitsetades on tulekahju kerge tekkima. Harvad ei ole need juhtumid, milles selgub, et tulekahju on alguse saanud sellest, et inimene on voodis või diivanil suitsetades uinunud. Sigareti ots hõõgub temperatuuril 400–900 °C ja kokkupuutel kergesti süttivate materjalidega on tulekahju tekkimine väga lihtne. Just suitsetamisega seotud juhtumid on tegelikult lihtsasti ennetatavad.

Viis sammu tulesurmade vähendamiseks

1. Loobu suitsetamisest

Parim, mida suitsetaja enda ja teiste tervise nimel teha saab, on suitsetamisest jäädavalt loobuda. Sigareti põlemisel tekib tuhandeid ohtlikke toksilisi ühendeid, mille sissehingamisel kaasnevad inimese tervisele suured ohud. Lisaks on kuum sigaretiots potentsiaalne tulekahju tekitaja ning toksilisi aineid sisaldav suitsukoni on kahjulik ka keskkonnale. Loobu suitsetamisest enda ja teiste tervise nimel.

2. Väldi suitsetamist, kui oled väsinud

Suitsetamine väsinuna, aga eelkõige alkoholi või narkootikumide mõju all olles, suurendab tuleõnnetuste ohtu. Paljud tulekahjud on alguse saanud just voodis või diivanil suitsetamisest, kus mugavas asendis väsinud inimesel kaob valvsus ning hõõguvast sigaretist alguse saanud tulekahju on põhjustanud järjekordse surmajuhtumi.

3. Kaalu tavasigarettidele alternatiive, mis ei põleta tubakat.

Suitsetamisest jäädavalt loobumine on parim lahendus, aga kui päeva pealt loobuda ei ole võimalik, siis vali selline alternatiivne tubakatoode, mis ei saa tekitada tulekahjusid.

4. Ära suitseta toas

Toas suitsetamine on kahjulik kõigile ruumis viibijatele ning oht tulekahju tekkimiseks on samuti suur. Suitsetamiseks sobib õueala, mis ei asu vahetult akende ja uste lähedal ning kus ei leidu kergesti süttivaid materjale. Kui kortermajal puudub suitsetamiseks mõeldud ala, siis tuleb ise valida selline koht, kus oma harjumusega teisi kahjustamata tegeleda.

5. Ära jäta koni hooletusse

Enne sigaretikoni prügikasti viskamist veendu, et see on täielikult kustunud, et ei tekiks tulekahju prügikastis, kus võib leiduda kergesti süttivaid materjale. Samuti ära viska koni maha ega kanalisatsiooni, sest nii võib see sattuda veekogudesse, kus see teeb palju kahju keskkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles