AVASTUS Veregrupp võib mõjutada insuldiriski

PM Tervis
Copy
Punased vererakud.
Punased vererakud. Foto: Shutterstock

A-veregrupi ühe alamtüübiga inimestel on suurem tõenäosus saada insult enne 60. eluaastat, võrreldes nendega, kel on mõni teine veregrupp, ilmnes uuringus.

Eelmisel aastal avaldatud uuringus avastasid teadlased seose A1-alarühma geeni ja varajase insuldi vahel, vahendab Science Alert.

Veregrupid kirjeldavad punaste vereliblede pinnal kuvatavate kemikaalide rikkalikku valikut. Peamistest veregruppidest esineb peeneid variatsioone, mis tulenevad geenide mutatsioonidest.

Teadlased kogusid andmeid 48 geneetilisest uuringust, mis hõlmasid ligikaudu 17 000 insuldihaiget ja peaaegu 600 000 tervet isikut kontrollgrupist. Kõik osalejad olid vanuses 18–59 aastat.

Kogu genoomi hõlmav analüüs paljastas kaks asukohta, mis on tugevalt seotud varasema insuldiriskiga. Üks langes kokku kohaga, kus asuvad veregrupi geenid.

Järgnevas veregrupi geenide analüüsis leiti, et inimestel, kelle genoom kodeeris A-veregrupi A1 variatsiooni, oli enne 60. eluaastat 16 protsenti suurem insuldi esinemise tõenäosus, võrreldes teiste veregruppide populatsiooniga.

Teadlased märkisid aga, et A-veregrupiga inimeste täiendav insuldirisk on väike, mistõttu ei ole vaja kõrgendada valvsust ega teha sõeluuringuid.

Insuldiriski mõjutab endiselt suurel määral elustiil.

Teadustöö avaldati ajakirjas Neurology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles