Koroona on palju ohtlikum kui bakterite või teiste viiruste põhjustatud kopsupõletik

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Jeff Yen, Pexels

Intensiivraviosakonda jõudnud vanematele patsientidele on COVID-19 põhjustatud kopsupõletik raskem ja surmavam haigus kui bakteriaalne või muu viiruse põhjustatud kopsupõletik.

Hollandi intensiivraviosakondadesse sattunud 11 525 koroonapatsiendi intensiivravisuremus, kes olid 70-aastased ja vanemad, oli 39,7 protsenti ning haiglasuremus kokku 47,6 protsenti. Need määrad olid kõrgemad kui patsientidel, kes olid vastu võetud kopsupõletiku tõttu, mis põhjustatud bakterite või teiste viiruste poolt. Bakteriaalse kopsupõletikuga patsientide intensiivravi- ja haiglasuremus oli vastavalt 19,1 ja 28,8 protsenti ning viirusliku kopsupõletikuga vastavalt 22,7 ja 31,8 protsenti. Erinevused on tõesti väga suured.

«70-aastastel ja vanematel intensiivraviosakonna patsientidel on COVID-19 raskem – ligikaudu kahekordse suremusega – võrreldes bakteriaalse või viirusliku kopsupõletikuga. Sellegipoolest jäid enam kui pooled neist vanematest patsientidest, kes COVID-19-ga Hollandis intensiivraviosakonda võeti, haiglas ellu, » ütles uuringu autor Lenneke E. M. Haas.  «Meie leiud pakuvad olulisi lisaandmeid, mida lisada teadlikesse hoolduseesmärkide aruteludesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles