Laste vastuvõtukabinetid Ida-Viru keskhaigla EMOs säravad nüüd vikerkaarevärvides (1)

PM Tervis
Copy
EMO läbivaatusruum
EMO läbivaatusruum Foto: Erakogu

«Midagi on nendel valgetel seintel ikka valesti, lapse silmale need rõõmu ei paku,» ütleb doktor Aleksandra Šilova. Tal hakkas küpsema plaan, kuidas laste vastuvõtukabinette erakorralise meditsiini osakonnas ilmestada. Lahendus oli seinte võõpamine kirjuks, temaatilisteks värviinstallatsioonideks.

Ühe vastuvõtukabineti seinu kaunistab troopilist vihmametsa ja selle eksootilisi asukaid matkiv värviinstallatsioon. Teises vastuvõtukabinetis ümbritseb väikesi patsiente rikkalik ookeanielu lopsaka fauna esindajatega. Miks mitte kutsuda seda müütiliseks Atlantiseks?

Paadunud maailmarändur dr Šilova, kes rännanud Namiibias, Tiibeti mägedes, Kesk-Ameerika raskesti läbipääsetavatel vihmametsateedel, ammutas igast reisist ohtralt inspiratsiooni, mis peegeldub ka seinamaalingutes.

Mänguline keskkond haigla ruumides on lastele oluline. «Laste raviprotseduuride läbi viimisel tuleb erilist tähelepanu pöörata stressi alandamisele läbi lapse tähelepanu kõrvalejuhtimise ning mängulise keskkonna loomine on esimene samm selleks,» väidab dr Šilova. Tema lisab, et laste raviprotseduuride läbiviimisel on aukohal meditsiinikabineti eriline disain. Selles peab olema rohkelt joonistusi, multifilmilisi aplikatsioone, värvilisi kleebiseid, mille abil luuakse mänguline keskkond, kus lapsel on palju parem olla ja ta ei tunne stressi, mis tugevdab valu. «Mul on äärmiselt hea meel, et esialgu pisut pöörasena tundunud idee leidis teostuse ja laste laiad ja sagedased naeratused vastuvõttude ajal kinnitavad- seda,» tõdeb Šilova.

Värviinstallatsioonide tehniline teostaja on kunstnik Aleksandra Vlasova.

EMO läbivaatusruum
EMO läbivaatusruum Foto: Erakogu
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles