Tehisintellekt töötas välja ravimi seni ravimatu kopsuhaiguse vastu

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Teadmata põhjusega kopsuhaigus – idiopaatiline kopsufibroos – põhjustab kopsus põletikku ja sidekoestumist. See tähendab, et inimene saab haiguse aeglasel, kuid peatamatul arengul üha vähem ja vähem hapniku. 

Ettevõte Insilico Medicine kasutab tehisintellekti erinevate ravimite väljatöötamiseks ja nende inimese või kasvaja molekulide otsimiseks, mida haiguste ravi eesmärgil mõjutada saaks. Äsja, 8. veebruaril, said nad USA toiduainete ja ravimite ametilt FDA kinnituse, et aine INS018_055 on kantud harva esinevate haiguste ravimikandidaatide nimekirja. See tähendab, et ravimikandidaati peetakse nii perspektiivikaks, et väljatöötaja võib taotleda föderaalprogrammidest raha katseteks, saada maksusoodustusi ja kui kõik õnneks läheb, siis on ettevõttel seitse aastat pärast ravimi kasutusloa saamist ainumüügiõigus. Harva esinevate haiguste ravimite loomise programm on mõeldud muidugi selleks, et ettevõtted julgeksid riskida ka nende haiguste vastu ravimeid arendama, sest risk pankrotistuda on suur. Harva esineva haiguse nimetus võib mõnel juhul küll eksitav tunduda – idiopaatilist kopsufibroosi põeb maailmas hinnanguliselt 5 miljonit inimest. Haigusi, kus kopsude sidekoestumine ehk fibroos probleemiks on, esineb aga mõõtmatult rohkem.

Idiopaatiline kopsufibroos (IPF) on krooniline kopsuhaigus, mis põhjustab peatamatult kulgevat ja pöördumatut kopsufunktsiooni langust. Seda ei saa välja ravida ning miljonid inimesed maailmas vajavad ravimit, mis nende haiguskulgu kergendaks või ka elu päästaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles