7 märki, et oled kaassõltuvuses

PM Tervis
Copy
Nii kaassõltuvusest kui ka narkootikumide tarvitamisest on võimalik vabaneda.
Nii kaassõltuvusest kui ka narkootikumide tarvitamisest on võimalik vabaneda. Foto: Shutterstock

Kaassõltuvus on tunnete, uskumuste ja hoiakute kogum, mille puhul inimene panustab enamuse energiast narkootikumide tarvitaja ja tema muredega tegelemisele. Võib isegi öelda, et kaassõltuvus on sõltuvus tarvitajast ja tema käitumisest.

Kaassõltuvust iseloomustab püüd kontrollida tarvitaja iga sammu ning klaarida tema tegude tagajärgi. Kodus valitseb usaldamatus, aus ja vahetu suhtlemine on praktiliselt võimatu. Kodukorra reeglid ei kehti ning käib lakkamatu võimuvõitlus. Midagi ei võeta enne ette, kuni pole hoolega kaalutud, kuidas tarvitaja sellele reageerida võiks. Perekonnas võtab maad närviline valvelolek, kirjutab narko.ee.

Nagu iga sõltuvus, nii on ka kaassõltuvus loomult süvenev. Kui tarvitajat ei osata aidata, alandab see enesehinnangut, tuntakse end rusutuna ja süüdi ning pühendatakse veelgi enam aega tarvitaja kontrollimisele ja tema tegude tagajärgedega võitlemisele. Kaassõltuvuses olev inimene võib tundide kaupa planeerida, kuidas narkootikume tarvitava inimesega olla ja käituda. Ta otsib üht kindlat võluvitsa, kuidas lõpuks temani jõuda. Sageli lõpeb see kõik ülejäänud pereliikmetest ja sõpradest võõrandumisega. Nende jaoks ei jätku enam energiat.

Kaassõltuvusele viitavad märgid:

  1. Paned narkootikume tarvitava inimese vajadused enda vajadustest ettepoole.
  2. Otsid lahendusi väljaspool ennast.
  3. Võtad liiga palju vastutust.
  4. Püüad pidevalt teistele meeldida ning kardad, et sind ei hinnata või tunnustata.
  5. Sul on hirm hülgamise ja üksi jäämise ees.
  6. Sul on madal enesehinnang.
  7. Sul on vajadus kontrollida olukordi, inimesi ja oma tundeid.

Kuidas kaassõltuvusest vabaneda?

Tee endale selgeks, mis on kaassõltuvus ning sellega kaasnevad suhtumised, tunded, mõtted ja käitumismustrid.

Ära unusta iseenda eest hoolt kanda ja ennast armastada. Keskendu rohkem iseendale. Kui oled end unarusse jätnud, õpi uuesti ennast hoidma ja armastama. Sea endale elus eesmärgid, kuhu poole püüelda, leia endale mõni meelistegevus, hobi. Võib-olla on sinu elus varem see kõik juba olnud, kuid kaassõltuvuses olemine on selle hävitanud.

Ära pehmenda ega lahenda narkootikumide tarvitaja muresid ja kahjustava käitumise tagajärgi. Lõpeta tema eest hoolitsemine (nt tema järelt koristamine, võlgade tasumine jt) ning ta tarvitamise varjamine (näiteks sugulastele valetamine). Sageli pole tarvitaja teadlik sellest, kuidas ta narkojoobes käitub. Et ta saaks sellest aru, ei soovitata joobes korda saadetud tegude tõendeid (segadust, lõhutud asju jne) tarvitaja eest koristada. Ainult nii on võimalik inimesel mõista, kuidas tarvitamine teda ennast ja ümbritsevaid mõjutab.

Leia endale sobiv taastumis- või tervenemisvõimalus. Ära häbene rääkida oma murest perearsti või pereõega, head nõu oskavad anda vaimse tervise õed. Kui sulle tundub, et nende soovitustest pole abi, pöördu psühholoogi poole. Nõustamisel käimine aitab sul tasapisi jälle iseennast leida.

Kaassõltuvusest vabanemine muudab sageli suhte dünaamikat. Võib juhtuda, et vajate mõnda aega eraldi olemist, et oma tunnetest ja mõtetest paremini aru saada. Haiget tegevast suhtest ei peaks ka iga hinna eest kinni hoidma ning mõnikord võib see tähendada suhte lõppu. Nii kaassõltuvusest kui ka narkootikumide tarvitamisest on võimalik vabaneda. See, kas ka suhted on võimalik pärast tervenemist taastada, on igaühe enda otsus.

Kaassõltuvuse testi saad teha SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles