Punane toiduvärv võib põhjustada teatud terviseprobleeme

PM Tervis
Copy
Kommid.
Kommid. Foto: Shutterstock

Sageli kasutatav toiduvärv, mida leidub kommides, karastusjookides ja osades hommikuhelvestes, kutsus loomkatses esile põletikulist soolehaigust ja teisi terviseprobleeme, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24

Sünteetiliste värvainete kasutamine toiduainetööstuses on viimase 50 aasta jooksul märkimisväärselt suurenenud. Toiduvärvidest tekivad ainevahetuse käigus soolevalendikus aromaatsed amiinid, millest mõned on potentsiaalselt kartsinogeensed ja mutageensed. Asovärvide hulgast on kõige sagedamini kasutatav võlupunane, mida leiab ka mitmetes lastele suunatud toitudes (nt hommikuhelbed, joogid ja maiustused). Seedetraktibakterid metaboliseerivad punast värvi aso redutseerimisega.

Hiirtele anti süüa kas tavalist hiiretoitu või võlupunase toiduvärviga töödeldud toitu. Kokkupuude võlupunasega varases elus muutis hiirte jämesoole koliidi suhtes vastuvõtlikumaks. Samas ei mõjutanud koliidile vastuvõtlikkust vahelduv (mittejärjepidev) kokkupuude võlupunasega 12 nädala vanuselt. Lisaks tõi krooniline kokkupuude võlupunasega kaasa kerge soolepõletiku, mis oli seotud suurenenud serotoniini (5-hüdrotrüptamiini) tasemega sooles ja kahjustunud epiteeli barjäärifunktsiooniga. Soole mikrobioota siirdamine jämesoolde halvendas koliidi raskusastet eelnevalt steriilses keskkonnas kasvatatud hiirtel.

Seega vähemalt hiirtel soodustab võlupunane koliidi teket nii mikrobioota vahendatud kui ka serotoniini vahetatud teid pidi. Pole teada, kas krooniline või episoodiline ekspositsioon võlupunasele mõjub inimese soolestikule samamoodi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles