Üllatav vahend võib vähendada südame-veresoonkonnahaiguste riski

PM Tervis
Copy
Insult. Foto on illustratiivne.
Insult. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Erektsioonihäirete raviks kasutatavad ravimid – fosfodiesteraasi tüüp 5 (PDE5) inhibiitorid – lõõgastavad arteri silelihaskude, soodustavad vasodilatatsiooni ja seeläbi ka erektsiooni. Kirjanduses on andmeid nende soodsast toimest ebastabiilse stenokardia ehk rinnaangiini ravis, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

USAs korraldatud uuringus jälgiti 14 aasta vältel 23 816 erektsioonihäirega üle 18 aasta vanust meest, kellele oli vähemalt ühel korral välja kirjutatud sildenafiili (Viagra), vardenafiili, tadalafiili või avanafiili. Uuringusse arvamise ajal ei esinenud neil kardiovaskulaarseid häireid. Neid jälgiti tõsiste kardiovaskulaarsete ilmingute tekke suhtes, näiteks südame-veresoonkonna häiretest tingitud surm, hospitaliseerimine südamelihase infarkti tõttu, insult, ebastabiilne stenokardia. 

Võrdlusrühma moodustas 48 862 tervet täiskasvanud meest, kes ei olnud PDE5 inhibiitoreid kasutanud.

Andmete analüüsil selgus, et erektsiooni soodustavate ravimite (ESR) kasutajate rühmas oli, võrreldes neid ravimeid mittekasutavate meestega, 39 protsendi võrra väiksem suremus südame-veresoonkonna häirete tõttu. Esines ka 13 protsendi võrra vähem tõsise kardiovaskulaarse haiguse juhte ning üldsuremus oli 25 protsendi võrra väiksem. ESRi kadiovaskulaarsete haiguste riski vähendav toime oli otseselt sõltuv kasutatud ravimi doosist ja kasutamise kestusest. Tõsise kadiovaskulaarse haiguse juhte oli vähem ka ESRi kasutanud teise tüübi diabeeti põdevate meeste hulgas.

Autorite hinnangul ilmneb uuringust, et PDE5 inhibiitorid on südame-veresoonkonna häirete eest kaitset pakkuva toimega. Vajalikud on edasised platseebokontrollitud uuringud selgitamaks nende ravimite toimet ja kasutamisvõimalusi kardiovaskulaarsete haiguste ravis ja ennetuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles