Need kaks sümptomit näitavad, kas tarbid piisavalt vett

PM Tervis
Copy
Vesi on eluks hädavajalik.
Vesi on eluks hädavajalik. Foto: Shutterstock

Vesi on eluks hädavajalik, sest ilma selleta inimene kaua ei ela. Kui palju peaks päevas vett jooma ning kas liigne veejoomine võib kujuneda ohtlikuks?

Inimese keha koosneb 50–70 protsendi ulatuses veest ja iga rakk, kude ning organ vajab korralikuks toimimiseks vett. Vesi hoiab kehatemperatuuri normaalsena, pehmendab liigeseid, kaitseb tundlikke kudesid ja aitab vabaneda jääkainetest. Veepuudus võib põhjustada dehüdratsiooni – seisundit, mis tekib siis, kui kehas ei ole normaalsete funktsioonide täitmiseks piisavalt vett. Isegi kerge dehüdratsioon võib panna teid väsinuna tundma. Vett kaotatakse higistamise, hingamise, uriini ja roojamise kaudu.

Uuringud on aastate jooksul andnud erinevaid soovitusi. Kuid teie individuaalne veevajadus sõltub paljudest teguritest, sealhulgas tervisest, aktiivsusest ja elukohast. Kui palju vedelikku vajab keskmine, terve täiskasvanu, kes elab parasvöötmes?

Soovitused on järgmised: naised peaksid päevas ära jooma 2,7 liitrit vett, mehed aga 3,7 liitrit. Umbes 20 protsenti vedelikust saab inimene toidu kaudu. Näiteks arbuus, spinat ja kurk koosnevad suures osas veest.

Vett on vaja eriti palju tarbida juhul kui:

  • teete trenni;
  • viibite kuumas ja niiskes keskkonnas;
  • teil on palavik;
  • te oksendate või vaevlete kõhulahtisuse käes;
  • olete rase või imetav ema.

Mille järgi aru saada, kas tarbite piisavalt vett? Kui kehas on piisavalt vedelikku, siis tunnete te harva janu ning teie uriin on värvitu või helekollane.

Millal vett juua?

  • Kui tunned janu.
  • Enne treeningut, selle ajal ja pärast.
  • Iga toidukorra juures ja söögikordade vahel.

Sportlased võivad aeg-ajalt juua liiga palju vett, et vältida dehüdratsiooni pika või intensiivse treeningu ajal. Kui joote liiga palju vett, ei suuda teie neerud liigsest veest vabaneda. Teie vere naatriumisisaldus lahjendatakse, seda nimetatakse hüponatreemiaks ja see võib olla eluohtlik, kirjutab Mayo Clinic.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles