Soolal avastati veel üks väga kahjulik toime

PM Tervis
Copy
Soola tarbimist tuleks vähendada.
Soola tarbimist tuleks vähendada. Foto: Shutterstock

Liigne soola söömine ei tõsta mitte ainult vererõhku ja südame-veresoonkonna häirete riski, vaid võib kahjustada ka immuunsüsteemi, ilmnes ajakirjas Cell Metabolism avaldatud uues uuringus.

Rahvusvaheline uurimisrühm teatas, et sool võib häirida peamisi immuunregulaatoreid, mida nimetatakse regulatoorseteks T-rakkudeks, kahjustades nende toimet.

Leiud võivad pakkuda uusi võimalusi autoimmuunsete ja südame-veresoonkonna haiguste arengu uurimiseks.

Sool muudab rakkude ainevahetust

Max Delbrücki uurimisinstituudi paari aasta taguses uuringus ilmnes, et liiga palju soola toidus võib negatiivselt mõjutada ainevahetust ja energiatasakaalu teatud tüüpi kaasasündinud immuunrakkudes, mida nimetatakse monotsüütideks ja makrofaagideks, ning kahjustada nende toimimist.

Lisaks näitasid teadlased, et sool põhjustab tõrkeid mitokondrites, meie rakkude jõujaamades. Leidudest inspireerituna juurdlesid teadlased, kas liigne soola tarbimine võib tekitada sarnase probleemi ka adaptiivsetes immuunrakkudes, nagu regulatoorsed T-rakud.

Regulatoorsed T-rakud on adaptiivse immuunsüsteemi oluline osa. Nende vastutusalaks on immuunsüsteemi tasakaalukas toimimine, et säiliks normaalne immuunfunktsioon ja et võimust ei võtaks soovimatu liigne põletik. Regulatoorseid T-rakke nimetatakse mõnikord «immuunpolitseiks», kuna need hoiavad eemal ka autoreaktiivsed immuunrakud, ja tagavad kontrollitud immuunvastuse, kahjustamata peremeesorganismi.

Teadlased arvavad, et regulatoorsete T-rakkude toimimise häirumine on seotud autoimmuunhaiguste, näiteks hulgiskleroosi tekkega. Hiljutised uuringud on tuvastanud autoimmuunsusega patsientide regulatoorsete T-rakkude mitokondriaalse funktsiooni probleemid, kuid soodustavad tegurid on olnud ebaselged.

Nüüd avastasid teadlased, et soola koostisosa naatrium häirib regulatoorsete T-rakkude toimimist, muutes rakkude ainevahetust, häirides mitokondriaalse energia tootmist. See näib olevat esimene lüli protsessis, mis mõjutab kõnealuste T-rakkude toimimist, põhjustades geeniekspressioonis muutusi, mis olid sarnased düsfunktsionaalsete regulatoorsete T-rakkude omaga autoimmuunhaiguste korral.

Isegi mitokondriaalse funktsiooni lühiajaline häire avaldas mitmesugustes eksperimentaalsetes mudelites pikaajalisi tagajärgi T-rakkude toimimisele ja immuunsüsteemi regulatsioonivõimele.

Uued leiud viitavad sellele, et naatrium võib olla tegur, mis võib kaasa aidata T-rakkude toimimise häirumisele, mängides potentsiaalselt rolli erinevate haiguste arengus, kuigi seda tuleb täiendavates uuringutes kinnitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles