Täna on rahvusvaheline kondoomipäev: turvaline seks on alati moes

PM Tervis
Copy
13. veebruaril tähistatakse üle maailma rahvusvahelist kondoomipäeva.
13. veebruaril tähistatakse üle maailma rahvusvahelist kondoomipäeva. Foto: Shutterstock

Täna, 13. veebruaril tähistatakse üle maailma rahvusvahelist kondoomipäeva, millega tuletatakse meelde, et kondoom on endiselt parim viis kaitsmaks end soovimatu raseduse ja sugulisel teel levivate haiguste, sh HIV eest.

Narvas tegutsev Linda Kliinik tähistab sel aastal kondoomipäeva praktiliste koolitustega Narva koolides. Seksuoloog Kristina Birk-Vellemaa tutvustab noortele turvalise seksuaalkäitumise põhimõtteid, teadliku nõusoleku ja oma piiride tundmise olulisust. Väga tähtsaks peab ta seksuaalhariduse puhul ka naudingupositiivsust.

«Näiteks kondoomi kasutamist nähakse tihti seksuaalse tegevuse katkestajana – sa pead justkui meeldiva tegevuse katkestama, hakkama kondoomiga tegelema ja seejärel saad jätkata seksiga,» sõnab hinnatud koolitaja ja nõustaja. «Kondoom aga saab olla vägagi mänguline seksi osa, sellele ei peaks looma meditsiiniseadme kuvandit.»

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel nakatub maailmas iga päev rohkem kui miljon inimest mõnda suguhaigusesse, mille eest kondoom kaitsta aitaks. Seega on oluline nii kondoomide kättesaadavus kui ka inimeste valmisolek neid kasutada.

Hiljuti avalikustatud Tervise Arengu Instituudi (TAI) noorte seksuaaltervise uuringust selgus, et iga teine (51 protsenti) juhuvahekorras olnud Eesti noor ei kasutanud järjepidevalt kondoomi ning iga viies (17 protsenti) ei osanud kondoomi korrektselt kasutada.

Kristina Birk-Vellemaa koolitust läbi viimas.
Kristina Birk-Vellemaa koolitust läbi viimas. Foto: Kerli Koppel/RilkePhoto

Linda Kliiniku juhi Kristiina Vainomäe sõnul selgub TAI uuringust ka see, et noored ootavad koolides pakutavalt seksuaalhariduselt rohkem – et käsitlus oleks põhjalikum, et passiivse õppevormi kõrval oleks võimalik teha ka praktilisi harjutusi, näiteks harjutada kondoomi pealepanemist.

«Sellele tahame ka ise kaasa aidata ja sestap teeme tänavu koostööd Pähklimäe gümnaasiumi ja Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva õppekohaga. Vajadus kvaliteetse kaasaegse õppe järele on suur,» sõnas ta.

Rahvusvahelise kondoomipäeva kutsus ellu sihtasutus AIDS Healthcare Foundation (AHF), mis on suurim rahvusvaheline HIViga tegelev organisatsioon. Eestis esindab AHFi Linda Kliinik – Narvas tegutsev meditsiiniasutus, mis tegeleb HIV ennetuse, ravi ja nõustamisega.

Ülevaate kondoomipäeva ettevõtmistest maailmas leiab lehelt lovecondoms.org. Tänavuse kondoomipäeva sõnum on, et turvaline seks on alati moes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles