Millal on põhjust kolesterooli pärast muretseda?

BENU Apteek
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Kolesterooli nimetatakse rahvasuus vahel vererasvaks. Tegelikult on see oluline aine, mida on tarvis sapphapete, hormoonide ja D-vitamiini tekkimiseks meie kehas. Peale selle on kolesterool oluline rakuseinte koostisosa, ilma milleta ei saaks rakud normaalselt toimida.

Kolesterooli tase ei tähenda alati vaid üht kindlat numbrit, vaid see võib tähistada mitut näitajat, mida nimetatakse üldkolesterooliks ning heaks ja halvaks kolesterooliks. Täpsema ülevaate saamiseks peab mõistma nende mõlema tähtsust.

Esimesena vaadatakse seda, missugune on inimese üldkolesterooli tase. Kõrgenenud üldkolesterool ei ole tervislik, sest see viitab asjaolule, et hea ja halva kolesterooli suhe on paigast ära.

Üldkolesterooli näitajat (mmol/l) mõõdetakse kapillaarverest:

  • Normaalne jääb alla 5
  • Piiripealne on 5 kuni 6,5
  • Kõrgenenuks peetakse 6,5 kuni 7,8
  • Väga kõrge on üle 7,8

Halb kolesterool (LDL) on suure tihedusega ja kleepub veresooneseinte külge, mis teeb sellest peamise veresoonte lupjumisteguri. Soovitatav halva kolesterooli norm jääb alla 3 mmol/l.

Hea ehk HDL-kolesterool seob veres ülearuse kolesterooli ning viib selle maksa, milles töödeldakse see ümber või viiakse organismist välja. Soovitatav hea kolesterooli tase on üle 1 mmol/l.

Kuidas kolesteroolitaseme mõõtmine käib?

Analüüsi on võimalik teha nii sõrmeotsa- kui ka veeniverest. Õige tulemuse saamiseks on vaja olla enne vähemalt kaks tundi söömata-joomata. Kõige parem on analüüsi anda hommikul enne söömist. Vastuse saab enamasti teada mõnekümne sekundi pärast.

Liigne kolesterool on üks olulisimaid südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkepõhjustest (näiteks infarkt ja insult).

Kõrge kolesterooliga kipub olema probleem, et inimene seda ise ei tajugi. Enesetunne on normaalne ja arsti külastamiseks pole põhjust. Kahjuks on tasahilju üldjuhul liigsest kolesteroolist tekkinud südame- ja veresoonkonna probleemid pöördumatud.

Kuidas hoida kolesterool kehas normi piires?

Tõenäoliselt ei ole uudis, et kolesteroolitaseme normis hoidmisel (nagu hea tervise hoidmise puhul üleüldse) mängib rolli toitumine – kolmandiku sellest ainest saab ju organism just toiduga.

Kindlasti tasub silmas pidada, et kolesterool on loomset päritolu, sest taimsed toidud seda ainet ei sisalda ja võivad aidata liigset kolesterooli organismist eemaldada.

Seega taimsete toitude söömisel mingeid piiranguid endale seadma ei pea, kuid loomsete toitude osakaalu võiks selle terviseprobleemi puhul menüüs siiski vähendada.

Teadagi on tervislik elu alati seotud nii tasakaalustatud toitumise kui ka füüsilise aktiivsusega. See kehtib ka kolesterooli puhul, sest hea kolesterooli teket veres toetab piisav aktiivne liikumine.

Aktiivsus ei pea tingimata tähendama raskeid treeninguid mõnes spordiklubis. Oluline on regulaarne ja mõõdukas aeroobne tegevus, vähemalt paar korda nädalas. Ka pikad ja tempokamad jalutuskäigud on siinkohal hea lahendus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles