Video: higistav robot testib uusi spordiriideid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teadlased testivad jooksva ja higi eritava roboti peal uut riiet, mis aitab füüsilise pingutuse ajal reguleerida inimese kehatemperatuuri ja võimaldab niiskusel kiirelt aurustuda.


«Sam simuleerib inimkeha kuumuse ja niiskuse eraldumist. Me saame viia mannekeeni pinnatemperatuuri 34 kraadini, mis vastab inimese nahatemperatuurile. Samuti on tal 125 higistamisavaust, mis simuleerivad inimkeha higieritust,» kirjeldas Zürichi ülikooli materjaliteaduse ja tehnoloogia instituudi professor Rene Rossi Reutersi videolõigus.

Rossi sõnul teeb inimorganism külma temperatuuri käes, näiteks Alpides suusatades kõvasti tööd, et hoida end soojana, ning sel ajal eritub loomulikult ka higi. See higi jääb kinni naha ja riiete vahele ja teeb sellega olemise ebamugavaks.

Robot Sami abil testib Rossi nüüd uut kangasegu, mis aitab kehatemperatuuri reguleerda ning võimaldab niiskusel kiirelt aurustuda.

Rossi sõnul on talispordi puhul oluline, et inimesed ei jahtuks kiirelt maha, seega pärast aktiivse liikumise lõpetamist peavad riided ülikiiresti kuivaks muutuma.

«Seetõttu kasutame me tavaliselt sünteetilisi materjale, mis ei ima niiskust, vaid hoiavad seda kiudude vahel kinni ning lasevad sel kiiresti aurustuda ja seega ka kuivavad väga kiiresti,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles