Koroona põdemine tõstab diabeeti haigestumise riski märkimisväärselt

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Tervislikud eluviisid aitavad riske vähendada.
Tervislikud eluviisid aitavad riske vähendada. Foto: Foto Mikhail Nilov, Pexels

Neil, kes pärast Covid-19 põdemist on ellu jäänud, on 66 protsenti suurem risk haigestuda 1. või 2. tüübi diabeeti, võrreldes nendega, kellel Covid-19 ei diagnoositud. 

Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et Covid-19 võib kaasa tuua diabeedi esinemissageduse suurenemise ellujäänute seas, pole selle põhjused siiani hästi mõistetavad. Teadlaste sõnul seostub Covid-19 põhjustav viirus SARS-CoV-2 ensüümiretseptoriga, mida leidub paljude elundite ja kudede pinnal, sealhulgas kõhunäärmes, peensooles ja neerudes. Teised uurimisrühmad on leidnud, et viirus mõjutab insuliini taset ja kutsub esile insuliini tootvate pankrease beetarakkude surma.

«Me ei saa lõplikult järeldada, et Covid-19 põhjustab diabeeti, ja selle seose selgitamiseks on vaja rohkem uurida, kas sellel on bioloogiline põhjus,» ütles Penn State Healthi sisearst-resident Paddy Ssentongo. «Kuid me teame, et teised viirused, nagu mumpsiviirus, rotaviirus ja tsütomegaloviirus, on seotud diabeedi tekkega, seega pole ebatõenäoline, et SARS-CoV-2, mis on näidanud, et see mõjutab paljusid inimkeha süsteeme, võib samuti seda teha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles