Kõva ja roheline või pehme ja kollane: kumb banaan on tervislikum?

PM Tervis
Copy
Banaanid
Banaanid Foto: Ioana Cristiana / Unsplash

Puuvilja valmimine hõlmab hulka keerulisi keemilisi protsesse, mis tekitavad muutusi vilja värvis, maitses, lõhnas ja tekstuuris. Kuid millise küpsusastme juures tasuks banaani süüa?

Enamasti on puuviljad täie küpsuse juures maitsvamad, kuid mõnel juhul kehtivad erandid. Näiteks guava on maitsvam pooleldi valminuna ning toores banaan sisaldab soolestikutegevusele kasulikke aineid, vahendab portaal Inverse.

Pisut toored banaanid sisaldavad rohkem resistentset tärklist, mida me ei suuda seedida, kuid see võib olla prebiootiline ehk pakkuda soolestiku mikroobidele toitu. Probiootiliste toiduainete söömist seostatakse ka madalama soolevähi riskiga.

Banaani prebiootlisus väheneb puuvilja valmimisega. Kui rääkida aga viljas olevatest vitamiinidest ja fütokemikaalidest, siis on leitud vastupidine seos. Näiteks kirsi puhul väheneb C-vitamiini tase valmimise esimestes etappides ja suureneb siis, kui vili muutub tumedamaks ja punane pigment akumuleerub. Glükoosi ja fruktoosi tase tõuseb samuti kirsi küpsemise ajal.

Küll aga põhjustab üleküpsemine peale saagi korjamist toitainete kadu. Kasulike ainete vähenemist seostatakse ühtlasi puuviljade tumedaks muutumise, pehmenemise ja üldise isuäratava välimuse kaotamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles