Kui urineerides on valus, võivad põhjuseks olla need tervisehädad

PM Tervis
Copy
Valulikku urineerimist võivad põhjustada mitmed tervisehädad.
Valulikku urineerimist võivad põhjustada mitmed tervisehädad. Foto: Shutterstock

Paljud urineerimist valusaks muutvad terviseprobleemid on õnneks kergelt ravitavad, kirjutab Medical News Today. Põhjused võivad olla üsna erinevad.

Kuseteede põletik

Kui bakterid kuseteedes kuskil kuhjuvad, võib tekkida kuseteede põletik, millega võivad kaasneda ka teised sümptomid. Näiteks vajadus tihti urineerida, uriin võib olla hägune või sisaldada ka verd ning lõhnata väga halvasti, valutada võivad nii külg kui selg ja tõusta palavik.

Suguhaigused

Nii herpes, klamüüdia kui gonorröa võivad põhjustada valusat urineerimist. Herpesega kaasnevad veel villidesarnased moodustised genitaalidel.

Eesnäärmepõletik

Lühikest aega kestev bakteriaalne infektsioon võib põhjustada eesnäärmepõletikku, samuti võib see kaasneda suguhaigustega. Sümptomitena võivad lisanduda urineerimisraskused, valu põies, munandites ja peenises, raskused erektsiooni saavutamisel ja valulik seemnepurse, vajadus urineerida sagedasti, eriti öösel.

Neerukivid

Need tekivad kaltsiumi või kusihappe kuhjumisel ja nendest moodustuvad kivikesed, mis võivad põhjustada valu urineerimisel.

Muude sümptomitena võivad kaasneda valu küljes või seljas, pruuniks või roosaks muutunud uriin, hägune uriin, iiveldus, oksendamine, valu intensiivsuse muutumine, palavik, külmavärinad, väikeste koguste urineerimine korraga.

Munasarjatsüst

See võib pressida põiele ja põhjustada valu urineerimisel. Võib lisanduda veel ebatüüpiline vaginaalne verejooks, valu vaagnas, olla raskusi arusaamisega, kas põis on pärast urineerimist tühi või täis, valulikud menstruatsioonid, tundlikud rinnad, nõrk alaseljavalu.

Interstitsiaalne tsüstiit

Tuntud ka kui põiepõletik, mis põhjustab põie kroonilist ärritust, mis kestab kuus nädalat või rohkem. Sümptomitena kaasnevad surve põiele, valu vahekorra ajal, valu tupes, päraku piirkonnas, sage urineerimine, aga korraga eritub vähe.

Keemiline tundlikkus

Mõnikord võivad kehakudesid ärritada kemikaalid. Mõned pesuvahendid, lõhnastatud tualettpaber, vaginaalsed libestid võivad ärritust põhjustada.

Vaginaalsed põletikud ja ärritus

Valulikule urineerimisele võib lisanduda halvasti lõhnav ja ebatavaline voolus tupest, vaginaalne ärritus, valu vahekorra ajal, kerge veritsus tupest.

Ravimid

Mõned ravimid võivad ärritada põiekude.

Põievähk

Valulik urineerimine võib olla sümptom, aga enamasti märkab inimene esmalt uriinis verd. Kaasneb sage, aga raskendatud urineerimine, alaseljavalu, isukaotus, kehakaalu alanemine, väsimus, jalgade paistetamine, valu luudes.

Tervisemure korral pöördu perearsti poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles