/nginx/o/2022/11/11/14953735t1hdad0.jpg)
Hinnanguliselt 55 miljonit inimest maailmas elab dementsusega. Haiguse aeglustamiseks või peatamiseks peavad teadlased mõistma tegureid, mis võivad dementsust põhjustada.
Tuftsi ülikooli teadlased on lõpetanud esimese teadustöö, milles uuriti D-vitamiini taset ajukoes. Iseäranis oldi huvitatud täiskasvanutest, kel oli langenud kognitiivne võimekus, mille alla kuuluvad näiteks mälu, tähelepanu, mõttekiirus. Ilmnes, et kõrgema D-vitamiini taseme puhul ajus oli kognitiivne funktsioon parem, vahendab Medical Xpress.
«See uuring näitab, kui oluline on uurida, kuidas toit ja toitained aitavad kaitsta vananevat aju selliste haiguste eest nagu Alzheimeri tõbi ja muud dementsuse vormid,» ütles uuringu vanemautor Sarah Booth, Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi inimtoitumise uurimiskeskuse direktor.
D-vitamiin toetab paljusid keha funktsioone, sealhulgas immuunsust ja tervete luude säilumist. D-vitamiini allikate hulka kuuluvad rasvane kala ja sellega rikastatud joogid (nagu piim või apelsinimahl); argine lühike kokkupuude päikesevalgusega annab samuti piisava D-vitamiini annuse.
Uuring avaldati ajakirjas Alzheimer's & Dementia.