Teadlased avastasid uue sääseliigi, mis kannab edasi eluohtlikku malaariat

PM Tervis
Copy
Sääsk verd imemas.
Sääsk verd imemas. Foto: Piqsels

Teadlased avastasid hiljuti uue sääseliigi, mis võib Keenias veelgi kiiremini malaariat levitada, kirjutab Medical Daily

Keenia ajalehe The Standard andmetel avastas selle liigi nimega Anopheles stephensi Kenya meditsiiniuuringute instituudi (Kemri) teadlaste meeskond koos tervishoiuministeeriumi riikliku malaariaprogrammi (DNMP) osakonnaga.

Väidetavalt levivad uued liigid kiiresti. Keenia on Aafrika sisu järgi kuues riik, kus on registreeritud Anopheles stephensi sissetung. Teised asukohad olid Djibouti, Etioopia, Sudaan, Somaalia ja Nigeeria.

Kemri ütles avalduses, et avastus võib Keenias kaasa tuua suurema malaaria leviku, kujutades tõsist ohtu, mis võib malaariavastases võitluses saavutatud edu tagasi pöörata. 

Erinevalt teistest malaariat levitavatest liikidest, mis arenevad ja paljunevad peamiselt maapiirkondades, vohab Anopheles stephensi linnakeskkonnas.

Kemri peadirektori kohusetäitja Sam Kariuki selgitas, et Anopheles stephensil on kolm inimesele ohtu kujutavat omadust. Uus liik on invasiivne, levib väga kiiresti ning suudab kohaneda erinevate kliima- ja keskkonnatingimustega.

«Anopheles stephensi on ainulaadne, kuna see paljuneb inimtekkelistes konteinerites, lahtistes mahutites, kanalisatsioonitorudes, tsisternides, õhuliinides ja saastatud keskkonnas,» lisas ta. 

2021. aastal haigestus maailmas malaariasse hinnanguliselt 247 miljonit inimest. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel oli 2021. aastal hinnanguliselt 618 000 surmajuhtumit, mis on selle nakkuse põhjustatud. 2021. aastal registreeriti Aafrika piirkonnas umbes 95 protsenti malaariajuhtumitest ja 96 protsenti surmajuhtumitest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles