Sümptom, mis võib anda südamehaigusest märku mitu aastat enne diagnoosi

PM Tervis
Copy
Sageli on erektsioonihäire südame-veresoonkonna haiguse varajane sümptom.
Sageli on erektsioonihäire südame-veresoonkonna haiguse varajane sümptom. Foto: Shutterstock

Erektsioonihäireid võib põhjustada stress, ärevus, kurnatus, suitsetamine, alkohol ja mitmed ravimid, kuid sageli on erektsioonihäire hoopis südamehaiguse varajane sümptom.

Teadlased korraldasid uuringu, milles osales üle 150 000 mehe, ja leiti, et neil meestel, kellel ei esinenud erektsioonihäireid, oli 59 protsenti väiksem südamehaiguste risk ja 34 protsenti väiksem insuldi risk. Teadlaste sõnul võib erektsioonihäire anda märku südamehaigusest mitu aastat enne diagnoosi. Arstile peaks kindlasti pöörduma siis, kui erektsioonihäired püsivad pikema perioodi vältel või tekivad äkitselt selge põhjuseta.

Erektsioonihäireid põhjustab keha suutmatus juhtida peenisesse piisavas koguses verd. Üks põhjus võib olla see, et piirkonna veresooned on ummistunud ning veri ei pääse piisavalt kiiresti läbi. Ummistused võivad tekkida eri piirkondades – südame piirkonna ummistuste sümptomid on valu rindkeres ja halvemal juhul infarkt, aju veresoonte ummistuse sümptomid on mäluhäired, dementsus ja insult. Kui ummistunud on suguelundite veresoonkond, tekivad erektsioonihäired. Ummistunud veresooned koormavad organismi, sest süda peab nägema rohkem vaeva, et keha verega varustada ja liigse koormuse tõttu võib tekkida infarkt.

Veresoonkonna tervise heaks on võimalik ise palju ära teha – lihtsad muudatused elustiilis võivad südamehaigusi ennetada ja leevendada. Teadlased soovitavad loobuda suitsetamisest ja alkoholist, hoida normaalkaalu, olla füüsiliselt aktiivne ning toituda tervislikult. Kõige paremini mõjub südame tervisele Vahemere maade dieet ja taimne toit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles