UURING Eesti täiskasvanutel on erakordselt palju psüühikahäireid (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti täiskasvanute hulgas on suur vaimse tervise häirete levik: igal neljandal on depressiooni- ja igal viiendal ärevushäire risk ning 43 protsendil on vaimse kurnatuse ilmingud, kusjuures oluliselt suurem risk on noortel täiskasvanutel, edastab Eesti inimarengu aruanne 2023 (EIA).

Aruandes kirjutatakse, et umbes neljandikul vastanutest (28%) ilmnes risk depressiooniks (24% meestest ja 31% naistest) ning viiendikul (20%) risk ärevushäireks (15% meestest ja 25% naistest).

Unehäirete risk ilmnes 39 protsendil vastanutest (33% meestest ja 44% naistest) ning vaimse kurnatuse ilmingud 43 protsendil vastanutest (36% meestest ja 48% naistest).

Nende häirete suurimasse riskirühma kuuluvad noored täiskasvanud (18–24-aastased). Sarnaselt teiste uuringutega esineb igas vanuserühmas naistel võrreldes meestega suurem depressiooni ja ärevushäirete risk. Unehäirete riskis statistiliselt olulisi erinevusi sugude lõikes ei ilmne, kuid risk suureneb vanusega, vahendab Med24

Alkoholi liigtarvitamist esines 17 protsendil naistest ja 34 protsendil meestest. Nooremates vanuserühmades (18–34) aga mehed ja naised alkoholi liigtarvitamise osas ei erine. Alates 35. eluaastast esineb meestel alkoholi liigtarvitamist oluliselt rohkem, küündides 35–44-aastaste meeste seas 49 protsendini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles