Avastati luuhõrenemise üllatav põhjus

PM Tervis
Copy
Riskigruppi kuuludes tasub osteoporoosikabinetis mõõta luutihedust.
Riskigruppi kuuludes tasub osteoporoosikabinetis mõõta luutihedust. Foto: Shutterstock

Kõrgenenud õhusaasteainete taset seostatakse uues uuringus menopausijärgsete luukahjustustega. Mõju oli kõige ilmsem lülisamba nimmepiirkonnas, kus lämmastiksaaste kahjustused olid kaks korda suuremad kui normaalse vananemise korral.

Columbia ülikooli Mailmani rahvatervise kooli teadlaste juhitud uuring avaldati ajakirjas eClinicalMedicine.

Varasemad uuringud üksikute saasteainete kohta on näidanud nende kahjulikku mõju luu mineraalsele tihedusele, suuremat osteoporoosi ja luumurdude riski vanematel inimestel. Uus uuring on esimene, mis uurib seost õhusaaste ja luu mineraalse tiheduse vahel, eriti menopausi järgselt.

Teadlased analüüsisid Women's Health Initiative'i uuringu kaudu kogutud 161 808 postmenopausis naise andmeid. Nad hindasid kokkupuudet õhusaastega osalejate koduaadresside põhjal. Teadlased mõõtsid uuritavate luu mineraalset tihedust uuringusse registreerimisel ja järelkontrollil esimesel, kolmandal ja kuuendal aastal.

Lämmastikoksiidide mõju lülisamba nimmepiirkonnale vähendas luutihedust 1,22 protsenti aastas – peaaegu kaks korda rohkem kui iga-aastase vanuse kasvu mõju. Arvatakse, et põhjuseks on luurakkude surm oksüdatiivse kahjustuse tõttu.

«Meie leiud kinnitavad, et halb õhukvaliteet võib olla luuhõrenemise riskitegur, sõltumata sotsiaalmajanduslikest või demograafilistest teguritest,» ütleb uuringu peamine autor dr Diddier Prada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles