UURING ⟩ Lähisuhtevägivald raseduse ajal on seotud muutustega lapse aju struktuuris

PM Tervis
Copy
Lähisuhtevägivald. Fotolavastus.
Lähisuhtevägivald. Fotolavastus. Foto: Shutterstock

Värske uuringu kohaselt võib naistevastane koduvägivald raseduse ajal oluliselt mõjutada sündimata lapse aju arengut.

Bathi ülikooli teadlased, kes töötasid koostöös Kaplinna ülikooli teadlastega, analüüsisid Lõuna-Aafrika 143 imiku ajuskaneeringut. Nende emad olid raseduse ajal kannatanud lähisuhtevägivalla all. Lähisuhtevägivald hõlmab emotsionaalset, füüsilist ja/või seksuaalset väärkohtlemist või kallaletungi. Aju magnetresonantstomograafia (MRT) uuringud tehti, kui imikud olid keskmiselt vaid kolme nädala vanused, nii et kõik täheldatud muutused tekkisid tõenäoliselt emakas.

Avaldades tulemused ajakirjas Developmental Cognitive Neuroscience, teatas uurimisrühm, et ema kokkupuude lähisuhtevägivallaga raseduse ajal on seotud muutustega väikelaste aju struktuuris, mis tuvastati vahetult pärast sündi. See oli ilmne isegi siis, kui teadlased võtsid arvesse emade alkoholitarbimist ja suitsetamist kogu raseduse vältel ning rasedustüsistusi.

Teadlaste sõnul võivad lähisuhtevägivallaga kokkupuute mõjud olenevalt lapse soost erineda. Tüdrukute puhul oli nende ema kokkupuude rasedusaegse lähisuhtevägivallaga seotud väiksema amügdalaga, ajupiirkonnaga, mis on seotud emotsionaalse ja sotsiaalse arenguga. Poiste puhul seostati kokkupuudet suurema sabatuumaga, ajupiirkonnaga, mis on seotud mitme funktsiooniga, sealhulgas liikumise, õppimise, mälu, tasu ja motivatsiooniga.

Varajased muutused ajustruktuurides võivad seletada, miks lastel, kelle emad kogevad raseduse ajal suurt stressi, on lapsepõlves või hilisemas elus suurema tõenäosusega psühholoogilised probleemid. Soolised erinevused aju arengus võivad samuti aidata selgitada, miks tüdrukutel ja poistel tekivad sageli erinevad vaimse tervise probleemid. Teadlased nentisid aga, et uuringus ei analüüsitud laste emotsionaalset ja kognitiivset arengut.

Uuringut juhtinud uurija dr Lucy Hiscox Bathi ülikooli psühholoogiaosakonnast selgitas, et tulemused rõhutavad vajadust koduvägivald ära tunda, reageerida ja aidata naistel nende lapsi ohustavast situatsioonist eemalduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles