Kraanivee valel moel kasutamine tõi eluohtliku haiguse (3)

PM Tervis
Copy
Vesi.
Vesi. Foto: EVE NAABER

Florida Charlotte'i maakonna elanik sai haruldase ajusööja nakkuse. Üherakuline organism võis kehasse sattuda ninakõrvalkoobaste loputamisel filtreerimata kraaniveega, teatasid Live Science'i andmeil tervishoiuametnikud.

Harvadel juhtudel võib kõnealune üherakuline organism amööb Naegleria fowleri ninna sattudes nakatada aju. Haigestunu seisundi kohta teavet ei antud, kuid nakkus on tavaliselt surmav.

Naegleria fowleri elab tavaliselt mullas ja soojas magevees ning võib mõnikord kasvada veepaakides, kütteseadmetes ja torudes. Harvadel juhtudel võib see tungida inimkehasse ja põhjustada aju- ja seljaajuhaigust, mida nimetatakse primaarseks amööbseks meningoentsefaliidiks.

Inimesed ei saa haigust amööbi neelamisel või juba nakatunud inimesega suhtlemisel; pigem siseneb amööb ajju nina kaudu, liikudes läbi närvi, mis edastab ajju teavet lõhnade kohta.

Nakkuse sümptomid ilmnevad ühe kuni 12 päeva jooksul pärast N. fowleri ninna sattumist ja infektsioon on peaaegu alati surmav – inimesed surevad tavaliselt 1–18 päeva pärast sümptomite ilmnemist.

Ninaloputuseks tuleks vesi kõigepealt läbi keeta ja enne kasutamist mõistagi jahutada. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles