Uus ja tõhus rakuteraapia südamepuudulikkusega patsientidele

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Texase südameinstituudi teadlased teatasid seni suurima südamepuudulikkusega patsientidega läbiviidud rakuteraapia uuringu tulemustest. Ravi vähendas infarkti ja insuldi riski ning parandas südame võimet verd edasi pumbata eriti neil patsientidel, kellel on kõrged põletikunäitajad. See põhjalik katse loob aluse rakuteraapia lisamiseks südamepuudulikkuse raviarsenali. Tulemused avaldati Journal of the American College of Cardiology.
Texase südameinstituudi teadlased teatasid seni suurima südamepuudulikkusega patsientidega läbiviidud rakuteraapia uuringu tulemustest. Ravi vähendas infarkti ja insuldi riski ning parandas südame võimet verd edasi pumbata eriti neil patsientidel, kellel on kõrged põletikunäitajad. See põhjalik katse loob aluse rakuteraapia lisamiseks südamepuudulikkuse raviarsenali. Tulemused avaldati Journal of the American College of Cardiology. Foto: © Copyright Texas Heart Institute

Uus rakuteraapia vähendab südamepuudulikkusega inimeste infarkti- ja insuldiriski enam kui poole võrra ning alandab põletikku. Oluliselt paraneb ka patsientide südame pumpamisvõime.

Tegemist on uuringute kolmanda faasiga, mis tähendab, et see raviviis võib tavakasutusse jõuda üsna kiiresti. Uuringutulemused näitavad, et ettevõtte Mesoblast väljatöötatud immuunsust mõjutav rakutüüp - mesenhümaalsed eellasrakud ehk lühendatult MPCd - tegelevad südamepuudulikkuse peamise põhjusega – põletikuga. Neid rakke saab kasutada just selle südamepuudulikkuse variandi raviks, kus süda ei suuda piisavalt kokku tõmbuda ja verd välja paisata ning kus põletikunäitajad on halvad. Neil rakkudel on tugev põletikuvastane, südamelihases uusi veresooni tekitav ja tervendav toime.

Südamepuudulikkus on väga levinud probleem. See on krooniline haigus, mis kahandab südame võimet verd edasi pumbata. Südamepuudulikkus seisneb kas südame võimetuses kokku tõmbuda ning verd enesest välja paisata või võimetuses lõõgastuda ning verega täituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles