Pead tõstab tuntud bakteriaalse nakkuse ohtlikum uus tüvi

PM Tervis
Copy
Streptokokk
Streptokokk Foto: Shutterstock

A-rühma streptokokkide levimus on kogu maailmas tõusuteel ning Ühendkuningriigis ja mujal Euroopas on teatatud uuest tüvest. Seda varianti on seostatud eluohtlike invasiivsete streptokokk-nakkuste märgatava sagenemisega, vahendab Medical Xpress.

Teadlased on nüüd ajakirjas Nature Communications avaldatud genoomiuuringutes tuvastanud selle uue tüve esimest korda Austraalia kogukonnas. Samuti on streptokokk A juhud sagenenud Uus-Lõuna-Walesis, Queenslandis, Lääne-Austraalias ja Victorias.

Streptokokk A on tavaline bakter, mida esineb peamiselt kurgus. See võib põhjustada kergeid haigusnähte, sealhulgas kurguvalu, sarlakeid (streptokoki põhjustatud punast löövet) ja mädavill-löövet. Kuid see võib põhjustada ka «invasiivset» haigust, näiteks sepsist. Korduvad streptokokk A infektsioonid võivad põhjustada muid tõsiseid seisundeid, sealhulgas ägedat reumaatilist palavikku ja reumaatilist südamehaigust.

Teadlased uurisid streptokokk A uue tüve M1UK geneetilist koostist, et tuvastada, mis muudab selle eelmisest erinevaks.

Mida teame streptokokk A kohta?

Streptokokk A nakatab ainult inimesi, umbes 10 protsenti kooliealistest lastest kannab seda. See põhjustab maailmas üle poole miljoni surma aastas.

Streptokokk oli 19. sajandil ja 20. sajandi alguses laste surma peamine põhjus. Kuid streptokokk on rahvatervist edaspidi vähem ohustanud, kuna selle raviks töötati välja antibiootikumid. 1980. aastatel tõusis kõrge sissetulekuga inimeste hulgas esile invasiivsete strep A-nakkuste peamise põhjusena streptokokk A tüvi nimega M1.

Viimase kümnendi jooksul on Ühendkuningriigis ja Hiinas teatatud streptokokk A infektsioonide taastumisest.

Invasiivne infektsioon on haruldane. Kuid see võib surma tähendada kuni 20 protsendi nakatunute jaoks.

Mille poolest uus tüvi erineb?

Streptokokk A M1UK variandist teatati esmakordselt Ühendkuningriigis 2019. aastal ja see tuvastati genoomika abil – DNA järjestuse uuringuga, mille eesmärgiks oli avastada muutusi organismi geneetilises ülesehituses.

Ühendkuningriigi teadlased tuvastasid, et M1UK variant tootis kuni viis korda rohkem spetsiifilist streptokokk A toksiini kui eelmine M1 tüvi, kuid nad ei olnud kindlad, kuidas. Seda toksiini, mida algselt nimetati sarlakitoksiiniks, seostatakse invasiivse streptokokk-nakkuse tekkega peremeesorganismi immuunsüsteemi niiöelda lühisesse ajamise kaudu.

Uurijad püüdsid mõista, millised muutused bakterites selleni viisid.

Vaadati streptokokk A M1UK variandi geneetilist koodi ja võrreldi seda varasematega. Leiti mitmeid mutatsioone, millest üks asus «toksiinigeeni» lähedal. Selgus, et need muutused tagasid bakterile võimekuse toota erakordselt palju toksiini.

Austraalias on asutud nüüd invasiivne streptokokk A juhtumeid jälgima.

Invasiivne streptokokk A on endiselt äärmiselt haruldane, paanikaks pole põhjust, aga teadlaste sõnul on oluline selle kohta teada.

Hügieen ja haigena mitte seltskonda minemine on leviku tõkestamisel olulised.

Lastel või eakatel on suurem tõenäosus haigestuda invasiivsesse haigusse, nii et kui tekivad sümptomid nagu kõrge palavik (eriti koos nahalööbega), nakatunud nahahaavandid põhjustavad tugevat valu ja esinevad hingamisraskused, peaks kiiresti otsima arstiabi. Antibiootikumid on haiguse ravimisel tõhusad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles