Selgus uus tegur, mis raskendab koroona põdemist

PM Tervis
Copy
Köha
Köha Foto: Shutterstock

Bakteriaalne kaasinfektsioon on teadaolevalt peamine tõsise haigestumise ja surmariski suurendaja teiste hingamisteede viirusnakkuste, näiteks gripi, paragrip või RS-viiruse korral. Siiski on olnud ebaselge, milline on bakteriaalse kaasinfektsiooni mõju Covid-19 kontekstis.

«Kuigi kinnitatud bakteriaalse kaasinfektsiooniga Covid-19 juhtumid on haruldased, vähem kui neli protsenti statsionaarsetest juhtumitest, näitavad meie tulemused, et nende kaasuvate infektsioonidega Covid-19 patsientidel on jahmatav 25-protsendiline risk surra 30 päeva jooksul,» ütles dr Amit Gaggar Medical Xpressis.

Uuringus vaadeldi Covid-19 statsionaarsete patsientide käikäiku UAB haiglates ja Louisiana riiklikes haiglates.Patsiendid jagati kolme rühma: kinnitatud bakteriaalne kaasinfektsioon, mõõdetuna vereanalüüsiga 48 tundi pärast haiglasse võtmist; kahtlustatav bakteriaalne kaasinfektsioon patsientidel, kes saavad antimikroobseid ravimeid; ja ei esine bakteriaalset kaasinfektsiooni.

«Tulemused viitavad tugevalt alahinnatud koostoimele bakteriaalsete patogeenide ja Covid-19 viiruse SARS-CoV-2 vahel ning nende mõjule kliinilistele tulemustele,» lisas kaasautor, nakkushaigusi uuriv arst Nathaniel Erdmann.

Täpsemalt leidsid teadlased, et haiglasisene suremus Covid-19 kaasinfektsiooni korral oli UAB-s 26 protsenti ja OLHS-is 22 protsenti, ületades kahtlustatava kaasinfektsiooni rühma suremust (UAB, 24 protsenti; OLHS, 12 protsenti) ja kaasinfektsioonita rühma oma (UAB, 5,9 protsenti; OLHS, 5,1 protsenti).

Uuring avaldati ajakirjas Critical Care.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles