Teadlased avastasid, kuidas saaks vältida koroonaga seotud kopsukahjustusi

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

​Stanfordi ülikooli ja Taiwani biomeditsiini instituudi teadlaste meeskond avastas võimaliku viisi pika Covidiga seotud kopsukahjustuste ennetamiseks või raviks. Ameerika teaduste akadeemia ajakirjas avaldatud uuringus eraldas rühm geenid, mis olid seotud Covid-19 vastase põletikulise ülemäärase reaktsiooni esilekutsumisega kopsudes. Kopsukahjustuse vältimiseks lülitasid teadlastel need geenid lihtsal moel katsehiirtel välja.

Kuigi koroonaviirusele pööratakse üha vähem täjelepanu, pole viirus ikka veel kadunud. Samuti heitlevad paljud selle tõttu tekkinud pikaajaliste terviseprobleemidega, vahendab Medical Xpress.

Pikaks Covidiks kutsutud tüsistused võivad esineda erinevates organites, sealhulgas ajus, südames ja kopsudes. Uues uuringus märkisid teadlased, et enam kui 200 inimesele on Covid-19 põhjustatud kahjustuste tõttu tehtud kopsusiirdamine. Kahtlustades, et sellel võib olla geneetiline alus, viis rühm läbi geeniuuringu, milles võrreldi selliseid patsiente nendega, kellel ulatuslikku kahjustust ei tekkinud.

Uurimisrühm tuvastas uuringus, et kopsukahjustuse põhjustas tegelikult immuunsüsteemi ülereageerimine viirusele ja sellest tulenev põletik. Sellise üleliigse reaktsiooni ärahoidmiseks siirdas töörühm katsehiirtele inimese kopsuorganoide ja nakatas nad koroonaviirusega. See tõi kaasa selliseid kahjustusi, mida täheldati Covid-nakkusega inimpatsientidel. Seejärel andsid nad katsehiirtele antikehi, mis olid kavandatud blokeerima nende kopsudes olevaid geene, mis olid seotud ülemäärase reaktsiooni ja sellest johtuva põletikuga. Neli nädalat hiljem näitasid testid, et kopsukude oli muutunud taas normaalseks.

Meeskond märgib, et vaja on rohkem katseid, kuid viitab sellele, et nende lähenemisviis võib kujutada endast potentsiaalset terapeutilist lähenemisviisi Covidist põhjustatud kopsukahjustuste ennetamiseks ja raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles