Vähiravi tulemusi saab parandada üsna lihtsa võtte abil

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Vidal Balielo Jr., Pexels

Vähivastast ravimit tuleb operatsioonile minevatele melanoomipatsientidele anda nii enne kui pärast operatsiooni. See parandab ravitulemusi väga oluliselt.

Värskelt avaldatud 2. faasi kliinilise uuringu tulemused näitavad, et nii enne kui pärast operatsiooni manustatud pembrolizumab parandab kõrge melanoomi tagasituleku riskiga patsientide väljavaateid. 

Tänu uutele ravivõimalustele on melanoomipatsientide ravi tulemused oluliselt paranenud. Kuid paljudel, kellel on kasvajad kirurgiliselt eemaldatud, säilib siiski oht, et kasvaja tuleb tagasi. Teadlased 90 USA juhtivast vähikeskusest viisid läbi uuringu 313 melanoomipatsiendiga. Neil oli vähi kolmas kuni neljas staadium (IIIB kuni IVC), kuid kasvaja oli vähemalt osaliselt kirurgiliselt eemaldatav. Ravitulemused näitavad, et nende patsientide ravi immunoteraapia ravimiga pembrolizumab nii enne kui ka pärast operatsiooni parandab tulemusi oluliselt võrreldes ainult pärast operatsiooni manustatava pembrolizumabiga.

Pembrolizumab aktiveerib immuunsüsteemi, et suunata vähirakud hävitamisele. Täpsemalt tähendab see vähivastaste T-rakkude aktiveerimist. See ravim on heaks kiidetud paljude erinevate vähitüüpide - sealhulgas melanoomi - raviks, mida ei saa kirurgiliselt eemaldada, või operatsioonijärgse ravivõimalusena. Teadlased märgivad, et andes ravimit enne operatsiooni, saavutatakse vähivastaste T-rakkude suurem aktiveerimine.

Katses jagati patsiendid kahte näitajatelt võrdsesse rühma. Esimene rühm sai pembrolizumabi kolm annust enne operatsiooni ja 15 annust pärast operatsiooni. Teine rühm sai kõik 18 pembrolizumabi annust pärast operatsiooni.

Keskmiselt 14,7 kuud kestnud jälgimisperioodi jooksul oli 154 esimese rühma patsientidel oluliselt pikem sündmustevaba elulemus kui 159 patsiendil teisest rühmast. Esimese rühma kahe aasta sündmustevaba elulemus oli 72 protsenti ja teise rühma puhul 49 protsenti.

Ravi muutmise kasulikkust täheldati kõigis analüüsitud patsientide alarühmades. Eriti tähelepanuväärne on see, et esimese rühma patsientidel esines vähem operatsioonijärgseid retsidiive.

Enne operatsiooni tehtava pembrolizumabiravi üheks probleemiks on kasvaja kasvu või toksilisuse tekke oht, mis takistaks operatsiooni tegemist. Kuid esimeses rühmas tekkis selline oht vähem kui 10 protsendil patsientidest. Üldiselt olid kõrvaltoimete esinemissagedused ja tüübid kahes ravirühmas sarnased - 12 protsendil esimeses rühmas ja 14 protsendil teises rühmas.

«Dramaatilised edusammud, mida oleme näinud melanoomi ravimitega ravimisel, on pannud meid kasutama neid üha varem. Neoadjuvantravi (ravim enne operatsiooni) toob võimsad ravimid kasvajasse juba enne operatsiooni ja sellel on palju potentsiaalseid eeliseid. Kuid paljud kirurgid ei tahtnud operatsiooni edasi lükata, kuna kartsid, et kasvaja kasvab või levib ning nad jätavad kasutamata võimaluse kirurgiliseks raviks, » ütles uuringu kaasautor ja Moffitti nahaonkoloogia osakonna juhataja Vernon Sondak. 

«Meie uuringutulemused näitavad, et immuunsüsteemi kontrollpunkti inhibiitori manustamise ajastus operatsiooni suhtes võib patsiendi tulemusi oluliselt mõjutada. Need uued olulised andmed muudavad praktikat ja mõjutavad seda, kuidas arstid ravivad kaugelearenenud melanoomi, mida saab kirurgiliselt eemaldada. Oleme neoadjuvantravi laialdaselt kasutanud juba mitu aastat, kuid need tulemused ületasid isegi minu kõrged ootused,» ütles Sondak. «Järgmine samm on operatsioonieelse ravi kasutamine, et vähendada operatsioonide arvu, mida patsiendid võivad vajada, ja lühendada ravimiravi kestust, mida nad muidu vajaksid. Me töötame praegu täpselt selle nimel.»

Tulemused avaldati ajakirjas The New England Journal of Medicine.

Allikad: NEJM, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles