See suhkruasendaja võib tõsta infarkti, insuldi ja surma riski (1)

PM Tervis
Copy
Erütritool näeb välja ja maitseb nagu suhkur. Seda kasutatakse ka küpsetamisel.
Erütritool näeb välja ja maitseb nagu suhkur. Seda kasutatakse ka küpsetamisel. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt on suhkruasendajat nimega erütritool, mida kasutatakse stevia ja muude vähendatud suhkrusisaldusega ketotoodete magustamiseks, seostatud vere hüübimise, insuldi, infarkti ja surmaga, kirjutab CNN Health

«Riski määr ei olnud tagasihoidlik,» ütles uuringu juhtivautor dr Stanley Hazen, kes on Clevelandi kliiniku Lerneri uurimisinstituudi kardiovaskulaarse diagnostika ja ennetamise keskuse direktor.

Erütritooli ja kardiovaskulaarsete probleemide vahelise seose avastamine oli puhtjuhuslik, ütles Hazen: «Me ei oodanud ja isegi ei otsinud seda.»

Hazeni uurimistööl oli lihtne eesmärk: leida inimese verest tundmatuid kemikaale või ühendeid, mis võivad ennustada südameataki, insuldi või surma riski järgmise kolme aasta jooksul. Selleks hakkas meeskond analüüsima aastatel 2004–2011 kogutud 1157 vereproovi südamehaiguste riskiga inimestelt.

«Leidsime selle aine, mis näis mängivat suurt rolli, kuid me ei teadnud, mis see on,» ütles Hazen. «Siis avastasime, et see on erütritool, magusaine.»

Esmaspäeval ajakirjas Nature Medicine avaldatud uuringu kohaselt oli inimestel, kellel on südamehaiguste, näiteks diabeedi riskifaktorid, kaks korda suurem tõenäosus saada südameinfarkt või insult, kui nende veres oli kõrgeim erütritooli tase.

Dokumendis esitatud täiendavad labori- ja loomuuringud näitasid, et erütritool põhjustas kergemini vereliistakute hüübimist. Trombid võivad liikuda südamesse, vallandades südameinfarkti, või ajju, tuues kaasa insuldi.

Tulemusi «ei tohiks üldistada tervele elanikkonnale, kuna sekkumises osalejatel oli juba suurenenud kardiovaskulaarsete haiguste risk,» ütles Rankin.

Erütritooli leidub looduslikult paljudes puu- ja köögiviljades. Selles on umbes 70 protsenti suhkru magususest ja seda peetakse ekspertide sõnul nullkaloriga toiduaineks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles