Üllatav tegur võib tõsta kõrgvererõhktõve riski

PM Tervis
Copy
Infarkti riskitegur on kõrge vererõhk. Soolaasendajad, milles osa naatriumkloriidi (NaCl) asendatakse kaaliumkloriidiga (KCl), aitab langetada vererõhku
Infarkti riskitegur on kõrge vererõhk. Soolaasendajad, milles osa naatriumkloriidi (NaCl) asendatakse kaaliumkloriidiga (KCl), aitab langetada vererõhku Foto: Shutterstock

Üha rohkem tõendeid viitab sellele, et enneaegne sünd on täiskasvanueas hüpertensiooni ehk kõrgvererõhktõve ja südame-veresoonkonnahaiguste riskitegur.

USAs korraldatud naiste tervise uuringuprogrammi (Women’s Health Initiative) käigus analüüsiti enneaegse sündimise ja hilisemas elueas kardiovaskulaarse haigestumise seoseid, vahendab Eesti Arst.

93 676-st uuringuprogrammi kaasatud naisest oli 88 343 naist registreerinud oma sünnistaatuse ning neist 2303 (2,4%) märkinud end enneaegsena sündinuks. 

Enneaegne sünd oli seotud hüpertensiooni oluliselt sagedasema esinemisega nii uuringusse kaasamisel (37% vs 33,1%) kui ka uuringu vältel leituna (53,2% vs 51%), samuti hüpertensiooni varase algusega – enne 50. eluaastat (14,7 vs 11,7%).

Enneaegselt sündinud ja uuringusse kaasamisel normipärase vererõhuga olnud naistel oli võrreldes ajalisena sündinud ja normipärase vererõhuga naistega kardiovaskulaarse haigestumise risk suurem.

Uuringust järeldub, et enneaegselt sündinud naistel on suurem risk haigestuda hilisemas elueas nii hüpertensiooni kui ka koronaarhaigusse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles