Avastatud on uudne nupukas viis kõrge vererõhu alandamiseks

PM Tervis
Copy
Neerud asuvad külmaga täisvõimsusel tööle, et organite ümber koondunud vere tõttu tõusnud rõhku alandada, vedeliku kehast väljaviimise arvel.
Neerud asuvad külmaga täisvõimsusel tööle, et organite ümber koondunud vere tõttu tõusnud rõhku alandada, vedeliku kehast väljaviimise arvel. Foto: Shutterstock

Seade, mis kasutab neerude üliaktiivsete närvide aktiivsuse vähendamiseks ultraheli, võib aidata osal inimestest saada kõrge vererõhk kontrolli alla.

Columbia ülikooli ja Pariisi ülikooli teadlaste juhitud uues uuringus ilmnes, et seade alandas hüpertensiooniga keskealiste inimeste seas järjekindlalt päevast vererõhku keskmiselt 8,5 mm Hg võrra.

Arstid soovitavad tavaliselt hüpertensiooniga patsientidele elustiilimuutusi, nagu soola tarbimise vähendamine või kehakaalu langetamine, ja määravad vererõhku langetavaid ravimeid. Kuid ligikaudu kolmandik kõrgvererõhktõvega patsientidest ei suuda nendest sekkumistest hoolimata oma vererõhku kontrollida.

«Paljud meie kliinilises praktikas olevad patsiendid on täpselt samasugused kui meie uuringus osalenud patsiendid, kelle vererõhk oli umbes 150 ja vaatamata mõningatele pingutustele kontrollimatu,» ütleb Columbia ülikooli Vagelose arstide ja kirurgide kolledži meditsiiniprofessor ja uuringu kaasjuht Ajay Kirtane Medical Xpressis.

Vererõhu liiga kauaks kontrollimatuks jätmine võib põhjustada südamepuudulikkust, insulti, südameinfarkti ja pöördumatut neerukahjustust.

«Neerude ultraheliravi võiks pakkuda patsientidele, kes ei suuda, vaatamata elustiilimuutustele ja ravimteraapiale, oma vererõhku kontrolli alla saada, enne kui need sündmused ilmnevad,» ütleb Kirtane.

Ajakirjas JAMA Cardiology avaldatud uuringus testiti seadet, mida kasutatakse ambulatoorse protseduuri käigus ja seda nimetatakse ultraheliga neerudenervatsiooniks. Seade on endiselt uurimisel ja seda pole veel heaks kiidetud väljaspool kliinilisi uuringuid.

Neerude närvid ja kõrgvererõhktõbi

Arvatakse, et keskea hüpertensioon on osaliselt põhjustatud neerude üliaktiivsetest närvidest, mis käivitavad vee ja naatriumi peetuse ning vabastavad hormoone, mis võivad tõsta vererõhku. Vanematel inimestel tekib hüpertensioon sageli veresoonte lupjumisel. Antihüpertensiivsed ravimid alandavad vererõhku erineval viisil, laiendades veresooni, eemaldades liigset vedelikku või blokeerides vererõhku tõstvaid hormoone. Kuid ükski neist ravimitest ei ole otseselt suunatud neerude närvidele.

Ultraheliravi «rahustab» üliaktiivseid närve neeruarteris, häirides signaale, mis põhjustavad hüpertensiooni. Ravi kohaldatakse närvidele peene kateetri kaudu, mis sisestatakse jala või randme veeni ja viiakse neeru.

Uuringutulemused

Uues uuringus koondati andmed kolmest randomiseeritud uuringust, mis hõlmasid enam kui 500 hüpertensiooniga keskealist patsienti.

Kaks korda enam ultraheliravi saanud patsiendid saavutasid päevase vererõhu sihtväärtuse (alla 135/85 mm Hg), võrreldes kontrollrühmade patsientidega.

«Tulemus oli erinevates uuringurühmades peaaegu identne, mis näitab kindlalt, et seade võib alandada vererõhku paljudel patsientidel,» ütleb Kirtane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles