Teadlased tuvastasid teguri, mis suurendab lastel verevähi tekke riski

PM Tervis
Copy
Leukeemia ehk valgeveresus ehk verevähk on üldnimetus vereloomeelundite kasvajatele, mis arenevad peamiselt luuüdis. Allikas: kliinik.ee
Leukeemia ehk valgeveresus ehk verevähk on üldnimetus vereloomeelundite kasvajatele, mis arenevad peamiselt luuüdis. Allikas: kliinik.ee Foto: Shutterstock

Leukeemia on üks sagedasim lapseeas esinev pahaloomuline kasvaja. Võimalik, et juba looteperioodis kujunevad leukeemiaga seonduvad kromosoomimuutused. Selle põhjuseks võivad olla ema infektsioonid raseduse ajal, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Rahvusvaheline töögrupp analüüsis seitsme erineva Taani terviseandmete registri andmeid aastatel 1978–2015 Taanis sündinud 2 222 797 lapse (51,3% olid poisid) kohta. Vaadeldi ka haigestumist leukeemiasse enne 15. eluaastat ja selle seost ema infektsioonide põdemisega raseduse ajal. Analüüsist arvati välja mitmikrasedusest sündinud ja Downi tõbe põdevad lapsed.

Kokku umbes 27 miljoni isik-aasta vältel haigestus ägedasse leukeemiasse 1307 last (1050 ägedasse lümfoblastilisse leukeemiasse, 105 ägedasse müeloblastilisse leukeemiasse, 92 muusse ägeda leukeemia vormi). Raseduse ajal mõnd infektsiooni põdenud naiste järglastel oli leukeemia risk 35 protsendi võrra suurem kui lastel, kelle ema raseduse ajal infektsioone ei põdenud.

Sealjuures suurendasid raseduse ajal põetud genitaaltrakti ja urotrakti infektsioonid järglaste leukeemiariski vastavalt 142 protsenti ja 65 protsenti.

Järglaste ajukasvaja, lümfoomi või teiste lapseeas esinevate pahaloomuliste kasvajate riski ja ema raseduse ajal põetud infektsioonide vahelist seost uuringus ei ilmnenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles