Purjus hiired jäid käppadele! Kas joobest taastuda aitav aine pakub abi ka inimestele? (1)

PM Tervis
Copy
Hiir ja banaanid. Pilt on illustreeriv
Hiir ja banaanid. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Hormoon, mida nimetatakse fibroblastide kasvufaktoriks 21 (FGF21), kaitseb hiiri etanoolist põhjustatud tasakaalukaotuse eest ja aitab joobest kiiremini taastuda, ilmnes ajakirjas Cell Metabolism avaldatud uuringus.

«Oleme avastanud, et maks ei osale mitte ainult alkoholi metaboliseerimises, vaid saadab ajju ka hormonaalse signaali, et kaitsta end mürgistuse kahjulike mõjude eest, sealhulgas nii teadvuse- kui ka koordinatsioonikaotuse eest,» ütleb ajakirjas Medical Xpress uuringu vanemautor Steven Kliewer Texase ülikooli Southwesterni meditsiinikeskusest.

«Oleme lisaks näidanud, et suurendades süstimise teel FGF21 kontsentratsiooni, saame järsult kiirendada joobeseisundist taastumist. FGF21 võimaldab seda, aktiveerides väga spetsiifilise ajuosa, mis kontrollib erksust,» ütleb Kliewer.

Lihtsuhkrute loomulikul kääritamisel puuviljades ja nektarites toodetud etanooli tarbimine võib põhjustada joobeseisundit, pärssides liikuvust ja otsustusvõimet. Fruktoosi ja muid lihtsuhkruid tarbivatel loomadel on etanooli lagundamiseks välja kujunenud maksaensüümid.

FGF21 on hormoon, mille tootmist soodustavad maksas mitmesugused ainevahetuslikud stressorid, sealhulgas nälg, valgupuudus, lihtsuhkrud ja etanool. Inimestel on etanool siiani kõige võimsam FGF21 vallandaja. Varasemad uuringud näitasid, et FGF21 pärsib etanooli eelistamist, kutsub vedelikuvaeguse vältimiseks esile vee joomist ja kaitseb alkoholist põhjustatud maksakahjustuse eest.

Uues uuringus näitavad Kliewer ja kaasautor David Mangelsdorf Texase ülikooli meditsiinikeskusest, et FGF21 omab etanooliga kokkupuutel kahjulike tagajärgede eest kaitsmisel seni arvatust laiemat rolli. Hiirtel stimuleeris FGF21 joobeseisundis erutust, mõjutamata etanooli lagunemist. Hiirtel, kellel puudus FGF21, kulus pärast etanooliga kokkupuudet tasakaalu ja püstuvusrefleksi (korrigeerib keha orientatsiooni) taastamiseks kauem aega kui nende pesakonnakaaslastel. FGF21 manustamine vähendas aega, mis kulus hiirtel etanoolist põhjustatud teadvusetusest ja lihaste koordinatsiooni puudumisest taastumiseks.

Kokkuvõttes näitavad tulemused, et FGF21 maksa-aju rada arenes selleks, et kaitsta etanoolist põhjustatud mürgistuse eest.

Kuigi FGF21 toime on hiirtel kõnekas, on vaja täiendavaid uuringuid, et teha kindlaks, kas FGF21 joobevastane toime avaldub ka inimestel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles