Saun aitab eemal hoida need tõsised tõved

PM Tervis
Copy
Saunas käimise pärast ei peaks muretsema tõenäoliselt inimesed, kes saavad ilma probleemideta hakkama mõõduka treeninguga, nagu pooletunnine kõnd või 3-4 korrust trepikõndi ilma peatumata.
Saunas käimise pärast ei peaks muretsema tõenäoliselt inimesed, kes saavad ilma probleemideta hakkama mõõduka treeninguga, nagu pooletunnine kõnd või 3-4 korrust trepikõndi ilma peatumata. Foto: Shutterstock

Soome meestega tehtud uuring näitas, et mida rohkem saunas käia, seda väiksem on haigestumine kopsuhaigustesse ning tugevam üldine tervis.

Vähemalt kaks korda nädalas saunas higistamine võib ohtlike põletike, nagu kopsupõletiku, riski poole võrra vähendada. Mehed, kes nautisid regulaarselt saunaskäiku, said kopsuhaiguse ligi 30 protsenti väiksema tõenäosusega, vahendas Telegraph.

Neli korda nädalas või rohkem vähendas riski isegi 40 protsenti. Saunas käimine kahandas ka astmasse haigestumise ja muude kopsuvaevuste riski.

Teises uuringus ilmnes, et saun alandab vererõhku ja vähendab südamehaiguse riski. 

Rahvameditsiinis pooldatakse samuti saunaskäimist, kuna see aitavat vähendada liigesevalu.

Soome saunauuring

Bristoli ja Ida-Soome ülikooli uurijad analüüsisid 1935 meest vanuses 42–61 ja jälgisid nende tervist üle veerandsaja aasta.

Teadlased dokumenteerisid, kui tihti iga mees saunas käis ning kui paljud määrati haiglaravile astmahoogude, kopsupõletiku, või kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega, mis on tõsine, enamasti suitsetamisest põhjustatud kopsuhaigus.

Need, kes käisid saunas kaks või kolm korda nädalas, jäid haigeks 27 protsenti väiksema tõenäosusega kui need, kes käisid saunas harva või üldse mitte.

Saunafännid, kes käisid higistamas neli või rohkem kordi nädalas, said 41 protsenti väiksema tõenäosusega kopsupõletiku. Teadlased ei ole kindlad, miks saunal respiratoorsetele haigustele nii suur mõju on, kuid teooria järgi vähendab see hingamisteede takistusi.

Siiski soovitavad arstid kõrgeid temperatuure vältida neil, kes on hiljuti südameinfarkti läbi teinud või neil, kel on väga madal vererõhk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles