Teatud terviseseisundiga inimese jaoks võib nutikell olla eluohtlik (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kõrgtehnoloogilisel ajastul on randmel kantavad seadmed, nagu nutikellad, osutunud terviseteadlikkuse jaoks hindamatuteks kaaslasteks. Kuid Utah' ülikooli uuring näitab, et väikese rühma inimeste jaoks võivad nutikellad olla tervisele ohtlikud või isegi surmavad. 

Utah' ülikooli elektri- ja arvutiinseneri abiprofessor Benjamin Sanchez Terrones ja USA meditsiinidotsent Benjamin Steinberg avaldasid uue uuringu, mis näitab, et seadmetel, nagu Samsung Galaxy Watch 4, Fitbiti nutikaalud või Moodmetric nutisõrmused, on tuvastustehnoloogia, mis võib häirida südamestimulaatorite tööd. 

«See uuring tõstab punase lipu,» ütleb Sanchez Terrones. «Need tulemused nõuavad tulevasi kliinilisi uuringuid, mis hindavad meie leidu inimestel, kes südamestimulaatoreid kasutavad.»

Nende uuring avaldati ajakirjas Heart Rhythm. 

Kõne all on konkreetsed nutikellad, kodus kasutatavad nutikaalud ja nutikad sõrmused, mis kasutavad bioimpedantsi – teatud tüüpi sensortehnoloogiat, mis kiirgab kehasse väga väikese, märkamatu elektrivoolu (mõõdetuna mikroamprites). Nutikellade, nagu Samsung Galaxy Watch 4, või Fitbit Aria 2 nutikaalu puhul voolab elektrivool läbi keha ja andur mõõdab reaktsiooni, et määrata kindlaks inimese keha koostis, näiteks skeletilihaste mass või rasvamass. Nutisõrmuste puhul kasutatakse inimese stressitaseme mõõtmiseks bioimpedantsi tuvastamise tehnoloogiat.

Pärast seadmete uurimist selgus, et nende kantavate vidinate kerged elektrivoolud võivad mõnikord häirida südamestimulaatori tööd või panna selle valesti töötama.

Südamestimulaatori puhul, mis saadab liiga aeglaselt pekslevasse südamesse väikseid elektrilisi impulsse, võib bioimpedantsi väike elektrivool meelitada südant arvama, et see lööb piisavalt kiiresti, takistades südamestimulaatoril oma tööd teha. 

«Meil on patsiente, kelle elu sõltub südamestimulaatorist. Kui südamestimulaator satub häirete tõttu segadusse, võib see lakata töötamast ja olla kasutajale eluohtlik,» sõnas Steinberg.

Sanchez Terrones ja Steinberg rõhutavad, et uuringud ei anna otsest ega selget märki patsientidele, kes kasutavad seda tüüpi kantavaid seadmeid, kuid nad usuvad, et see on edasiste uuringute esimene samm, kirjutab Medical Xpress

Teemat kommenteerib Samsung Eesti kommunikatsioonijuht Eneken Viks:

Esiteks on väga oluline märkida, et nutikellad ei ole meditsiinilised seadmed ning need on mõeldud vaid üldise terviseinfo saamiseks. Kui inimene kasutab südamestimulaatorit või soovib mõnel muul põhjusel veenduda, kas nutikella kasutamine on tema jaoks sobiv, tuleks alati pöörduda arsti poole. Samsungi nutikellade puhul ei soovita me EKG ja kehakoostise mõõtmise funktsiooni kasutada inimestel, kes kasutavad südamestimulaatoreid või muid kehasiseseid elektroonilisi seadmeid ja selleks on Samsung Health rakenduses kasutajatele alati olemas ka hoiatus. Seda nii kellal endal kui ka telefonirakenduses. Samsungi nutikellade Health-funktsioon on eelkõige mõeldud sportlike tervisenäitajate mõõtmiseks ja jälgimiseks ning ei asenda meditsiiniseadmeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles