Tuvastati südamehaiguste varjatud tekkepõhjus

PM Tervis
Copy
Kiirgusohu märk.
Kiirgusohu märk. Foto: Ove Maidla

Kokkupuude ioniseeriva kiirguse väikeste doosidega on seotud mõõdukalt suurenenud südamehaiguste riskiga, vahendab mainekas teadusajakiri British Medical Journal viimaste tõendite analüüsi.

Uurijad ütlevad, et need leiud mõjutavad patsiente, kes puutuvad ravi käigus kokku kiirgusega, samuti poliitikakujundajaid, kes on seotud kiirgusriski juhtimisega.

On hästi teada, et kokkupuude suure kiirgusdoosiga võib südant kahjustada, kuid kindlad tõendid väikese kiirguseannuse (nt kiiritusravi või tuumatööstuses töötamisest tulenev hajutatud kiirgusdoos) ja südamehaiguste seoste kohta on vähem selged.

Selle teadmiste puudujäägi kõrvaldamiseks uuris rahvusvaheline teadlaste meeskond teaduslikest andmebaasidest uuringuid, milles hinnati seoseid mitmesuguste südame-veresoonkonna haiguste ja kiirgusega kokkupuute (peamiselt kiiritusravi ja töökeskkonna kiirgus) vahel.

Nad jätsid välja väheinformatiivsed andmestikud või need, mis suuresti dubleerivad teisi, jättes analüüsiks sobivad 93 peamiselt viimase kümnendi jooksul avaldatud uuringut. Need uuringud käsitlesid laia dooside spektrit, lühiajalist ja pikaajalist kokkupuudet ning hinnati erinevat tüüpi vaskulaarhaiguste esinemissagedust.

Võttes arvesse muid olulisi tegureid, nagu vanus kokkupuutel, leidsid teadlased järjekindlaid tõendeid annusest sõltuva kardiovaskulaarsete riskide suurenemise kohta.

Leiud toetavad seost ühe suure doosiga ja pideva väikese kiirgusdoosiga kokkupuute ning enamiku südame-veresoonkonnahaiguste suurenenud riski vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles