Kamikaze-bakterid hävitavad kasvajaid

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Columbia Vagelose arstide ja kirurgide kolledži mikrobioloogia ja immunoloogia dotsent Nicholas Arpaia.
Columbia Vagelose arstide ja kirurgide kolledži mikrobioloogia ja immunoloogia dotsent Nicholas Arpaia. Foto: Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons

Teadlased lõid geenimanipulatsioonide abiga «bakteriaalsed enesetapurühmad», mis leiavad üles kasvajarakud, paljunevad ja hävivad seal, meelitades kohale immuunrakud, et nõrgestatud kasvaja hävitada. See on suurt samm edasi haigusi mittetekitavate bakterite kasutamises vähivastases võitluses.

Teadlased on aastaid teadnud, et mõned bakteriliigid võivad kasvajate sees areneda. «On spekuleeritud, et selle põhjuseks on madal pH, nekrootiline ja immuunsüsteemi eemalhoidev keskkond... mis on kasvaja sees ainulaadne ja toetab bakterite kasvu, takistades samal ajal bakterite eemaldamist immuunrakkude poolt,» ütleb uuringu vanemautor ja Columbia ülikooli dotsent Nicholas Arpaia. Koos biomeditsiinitehnika dotsendi Tal Daninoga on nad seda fenomeni kasutades loonud uue kasvajavastase strateegia.

Lähenemisviisi keskmes on bakteri E. coli probiootiline tüvi, mis on konstrueeritud sünkroniseeritud lüüsiahelaga. See tähendab, et kui bakterirakud jõuavad kasvaja sees paljunedes teatud hulgani, käivitub ahel, mille tulemusena enamik baktereid lüüsub ehk hävib ja laguneb, vabastades oma sisu. See on erinev teisest strateegiast, kus mikroobidele lisatakse geene, mis omakorda tekitavad valke, mis blokeerivad kasvajarakkude kasvu või märgivad kasvajarakud immuunrakkude jaoks kui «äraseedimist» vajavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles