Puruhaige lõvi andis koroona edasi inimestele ja hiljem ta surmati

PM Tervis
Copy
Lõvi. Pilt on illustreeriv.
Lõvi. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Indiana loomaaia eakas lõvi andis Covid-19 edasi loomaaiatöötajatele, kes toitsid raskelt haiget kaslast. See on esimene registreeritud juhtum, kui loomaaialoom on viiruse inimesele edasi andnud, vahendab Live Science.

Indiana loomaaias SARS-CoV-2-ga nakatunud lõvi andis viiruse tõenäoliselt edasi vähemalt kahele tema eest hoolitsenud töötajale. See tulenes tõenäoliselt sellest, et lõvi oli vaja käsitsi toita.

Umbes 20-aastasele lõvile tehti pärast köha ja hingelduse tekkimist 2021. aasta detsembris SARS-CoV-2 test, mis osutus positiivseks. Lõviga kokku puutunud 10 loomaaiatöötajat testiti samuti kohe, aga nende proovid osutusid negatiivseks. Nädala jooksul võetud uued testid osutusid aga positiivseks kolmel töötajal, ehkki nad ei olnud kokku puutunud ühegi nakatunud inimesega.

Uues uuringus sekveneerisid teadlased lõvilt ja nakatunud talitajatelt kogutud viirusproovid. Tulemused näitasid, et lõvil ja kahel loomapidajal oli geneetiliselt identne viiruse tüvi, kuid kolmanda hoidja proovi ei saanud korralikult järjestada.

Lõvi oli eakas ning põdes neeruhaigust ja ta lülisammas oli taandarenenud, mis tähendas, et teda tuli käsitsi toita. See suurendas märkimisväärselt võimalust, et loomaaiatöötajad nakatusid enne, kui sümptomid ilmnesid. Pärast seda, kui lõvi test oli positiivne, kandsid nad lõvi ja kõigi teiste loomadega kokku puutudes respiraatoreid.

Teadlased kahtlustavad, et lõvi sai SARS-CoV-2 nakkuse asümptomaatiliselt talitajalt. Lõvi oli 2021. aasta septembris ja oktoobris saanud kaks annust mitte-inimese koroonaviirusvaktsiini.

Lõvi surmati paar päeva pärast positiivset testitulemust sümptomite tõsiduse tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles