Populaarne dieet tõstab kolesteroolitaseme ohtlikult kõrgeks

PM Tervis
Copy
Infarkti esineb naistel kõige sagedamini 10 aastat pärast menopausi
Infarkti esineb naistel kõige sagedamini 10 aastat pärast menopausi Foto: Shutterstock

Teadlased uurisid, kas kõrge rasvasisalduse ja madala süsivesikute osakaaluga ketolaadsed dieedid suurendavad südame-veresoonkonnahaiguste riski. Kahtlused said kinnitust – keto-sarnased dieedid olid seotud kaks korda rohkemate kardiovaskulaarsete probleemidega kui tavalised dieedid, vahendab Medical News Today.

Ketogeenne ehk ketodieet koosneb umbes 10 protsendi ulatuses süsivesikutest, 30 protsenti on valgud ja 60 protsenti rasvad. Dieet käivitab protsessi, mida nimetatakse ketoosiks, mille käigus keha saab energiat pigem rasvade kui süsivesikute põletamisest.

Mõned uuringud näitavad, et ketodieet võib aidata kaalust alla võtta ning vähendada diabeetikute veresuhkru taset.

Juhtumiuuringud näitavad aga, et ketodieet võib süvendada või põhjustada kõrget kolesteroolitaset.

Kanada südamearsti Iulia Iatani juhitud hiljutises uuringus võeti luubi alla, kuidas madala süsivesikute ja kõrge rasvasisaldusega dieedid, mis sarnanevad ketodieediga, võivad mõjutada kardiovaskulaarset riski.

Uuringus leiti, et sellised dieedid peaaegu kahekordistasid südame-veresoonkonnahaiguste riski, võrreldes tüüpiliste dieetidega.

Uuringut esitleti Ameerika kardioloogiakolledži ja maailma südameföderatsiooni ühisel konverentsil.

Uuringu jaoks analüüsisid teadlased Ühendkuningriigi biopanga kogutud teavet isikute kohta, kellel oli seal andmeid seerumi lipiidide, ainevahetuslike näitajate ja toitumisharjumuste kohta.

Kõik osalejad edastasid 24-tunni jooksul, mida nad sõid. Nende hulgast 305 vastasid keto-sarnase dieedi kriteeriumidele, mille kohaselt pärines vähem kui 25 protsenti päevasest kalorihulgast süsivesikutest ja üle 45 protsendi rasvast.

Uurijad sobitasid need osalejad 1220 indiviidiga, kelle dieet oli tavapärane ja kes moodustasid kontrollrühma. Osalejate keskmine vanus oli 54 aastat ja nende keskmine kehamassiindeks oli umbes 27, mis paigutas nad ülekaaluliste kategooriasse.

Osalejatelt võeti ka verd, et mõõta kolesteroolitaset. Teadlased jälgisid osalejaid keskmiselt 11,8 aastat.

Teadlased märkisid, et uuritav dieet on «keto-sarnane», kuna süsivesikute sisaldus on suurem ja rasvade tase madalam kui range ketogeense dieedi puhul.

Jälgimisperioodil esines 9,8 protsendil keto-sarnasel dieedil osalejatest ja 4,3 protsendil kontrollrühmast kardiovaskulaarne haigus, sealhulgas arterite ummistumine, infarkt või insult.

Keto-sarnasel dieedil olijatel oli oluliselt kõrgem «halva» ehk LDL-kolesterooli tase ja apolipoproteiin B (ApoB) – kolesteroolitaseme valgunäitaja.

«Kui inimesed nihutavad oma kalorite tarbimist süsivesikutelt rasvadele ja eriti kui see on valdavalt küllastunud rasv, näiteks loomsetest saadustest, siis LDL-kolesterool ja ApoB tõusevad. See on olnud teada juba aastakümneid,» ütles üks uuringu autoreid, Briti Columbia ülikooli meditsiinidotsent dr Liam R. Brunham ajakirjale Medical News Today.

Raske hüperkolesteroleemiaga inimesed, kes saavutasid keto-sarnasel dieedil ebanormaalselt kõrge kolesteroolitaseme, täheldati suurimat kardiovaskulaarse riski tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles