Noored, kes tarbivad neid populaarseid jooke, seisavad silmitsi kehva tervisega

PM Tervis
Copy
Energiajookide joomisega tuleb piiri pidada.
Energiajookide joomisega tuleb piiri pidada. Foto: Shutterstock

Hiljuti Soomes ilmunud uuringu kohaselt esineb energiajooke tarbivatel noortel rohkem terviseprobleeme, kui nendest hoiduvatel eakaaslastel.

«Seal uuringus tõesti teatasid noored vanuses 13–15, kes tarvitasid energiajooke, rohkem erinevatest tervisemuredest, kui need, kes ei tarvitanud. Nendeks olid peavalu, kõhuvalu, seljavalu ja neil esines ka rohkem vaimse tervise probleeme: unehäireid, ärevust, närvilisust,» sõnas peremeditsiini arst-resident Jürgen Merilind saates «Terevisioon». Samuti kasutasid need noored soovitatust rohkem ühismeediat.

Merilind kahtlustas, et oma roll võis olla probleemide tekke juures unepuudujäägil. Uneprobleemid kimbutasid energiajooke tarvitavaid noori kaks korda sagedamini kui neist hoiduvaid eakaaslasi, vahendab Novaator

Arst-resident leidis, et inimesed ei peaks energiajooki joovat noort nähes kohe üle reageerima. «Mõni üksik energiajook juhuslikult ei tee kohe halba, aga regulaarne tarvitamine võib kindlasti põhjustada,» märkis Merilind. Piiri võiks tõmmata sinna, kus inimene tunneb, et ta ilma energiajoogita enam hakkama ei saa ehk käitumine hakkab sarnanema sõltuvust meenutava mustriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles