Avastati üllatav rasvumist mõjutav tegur

PM Tervis
Copy
Kõhurasv ohustab organeid ning südame tervist.
Kõhurasv ohustab organeid ning südame tervist. Foto: Shutterstock

Südames olevad östrogeeniretseptorid võivad mõjutada menopausijärgses eas rasvumist, järeldavad teadlased uue uuringu põhjal.

Östrogeen mängib teadaolevalt olulist rolli naiste südame kaitsmisel. Menopausijärgses eas östrogeeni tase langeb ja on suurem oht mitmesuguste probleemide, sealhulgas rasvumise, diabeedi ja südamehaiguste tekkeks, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Nature Cardiovascular Research avaldatud uuringus leiti, et östrogeeniretseptorite vähenemine südame kokkutõmbumise eest vastutavates rakkudes (kardiomüotsüüdid) põhjustas mõõduka südame düsfunktsiooni ja suurendas rasvumise määra emastel hiirtel, kuid mitte isastel.

Professor Julie McMullen Bakeri südame- ja diabeediinstituudist ütles, et meeskond tuvastas südames suguhormooni retseptori, mis võib mõjutada naiste rasvumist.

«Oleme juba mõnda aega püüdnud mõista selle östrogeeniretseptori rolli südames. Näha, kuidas see kaitseb südant,» ütles professor McMullen.

«Kui selle östrogeeniretseptori blokeerisime, eeldasime, et näeme muutusi ja kahjustusi suures osas südamest. Kuid selle asemel nägime peamiselt rasvumist. Täheldasime, et emased hiired olid raskemad ja neil oli rohkem rasvamassi, mida me üldse ei oodanud.»

Südame kokkutõmmete ja ainevahetusliku funktsiooni jaoks olulised geenid avaldusid samuti vähem, kui östrogeeniretseptorite hulk vähenes. See selgitab, miks emaste südamed ei pumbanud enam nii hästi.

Uuring annab uusi teadmisi, mis võivad tulevikus parandada südame- ja ainevahetushaiguste ennetust ja ravi menopausijärgses eas naiste hulgas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles