TESTI Kas sind vaevab tavaline pingetüüpi peavalu või migreen?

PM Tervis
Copy
Mida teha, kui peavalu ründab?
Mida teha, kui peavalu ründab? Foto: Shutterstock

Peavalud võivad aeg-ajalt esineda kõigil. Kuidas aga saada teada, kas tegemist on lihtsalt pingetüüpi peavalu või migreeniga?

Pingetüüpi peavalu ja migreen algavad enamasti kas nooremas täiskasvanu- või koguni lapseeas. Nendega toimetulek sõltub suurel määral inimesest endast, seetõttu käsitleme neid põhjalikumalt. Pingetüüpi peavalu on levinuim peavalu, mida erineva peavaluhoogude sagedusega esineb umbes 80 protsendil kõigist inimestest. Pingepeavalu võib vallandada stress, väsimus, arvutitöö või muul põhjusel sundasendi tagajärjel tekkinud lihaspinge, kirjutab peavalu.ee.

Migreeni all kannatab umbes 15 protsenti naistest ja kaheksa protsenti meestest. Migreen erineb pingetüüpi peavalust – sagedamini on see pulseeriv, «tuksuv», enamasti valutab üks peapool. Tihti kaasuvad valuga kaebused: iiveldus, oksendamine, valgus- ja mürakartus. Migreenihoo ajal ei talu inimene ka kergemat füüsilist koormust ning eelistab pigem lamada vaikses ja pimedas ruumis, peites end sageli teki alla. Kui migreenihoogu ei ravita, siis kestab see vähemalt 3 tundi, aga reeglina mitte üle 3 ööpäeva.

Kas sul võib olla migreen? Tee test SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles