Perearst: eriarsti juurde pääsevad edaspidi haiged, kes seda vajavad

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga palju inimesi pöördub perearsti asemel otse haiglasse.
Liiga palju inimesi pöördub perearsti asemel otse haiglasse. Foto: Toomas Huik/Postimees

«Kas see nüüd tähendab, et ma enam ei pääsegi kardioloogi vastuvõtule?» oli kõrge vererõhuga kimpus tartlanna Eva esimene küsimus, kui ta kuulis sotsiaalministeeriumi kavandatavast seadusemuudatusest, mis võtab kroonilise tõvega inimeselt õiguse otse eriarsti poole pöörduda ja annab perearstile veelgi suurema rolli.

Kokku puudutab muudatus kümneid tuhandeid eestlasi, sest sotsiaalministeeriumi 2009. aasta andmeil on pikaajaline krooniline haigus või terviseprobleem rohkem kui pooltel (60 protsenti) 50–74-aastastest inimestest, kirjutas Õhtuleht.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige, Tallinna perearstikeskuse Sinu Arst perearst Anneli Talvik nendib, et just paljud vererõhuga hädas olevad patsiendid ja II tüüpi diabeeti põdejad ei peaks käima eriarsti juures oma haiguse kulgu jälgimas – seda saab edukalt teha perearst ja kui patsient tahab kohe ja ainult eriarsti juurde, peab ta selle eest maksma.

«Eriarstile pääsevad edaspidi haiged, kes seda vajavad, mitte need, kes tahavad,» selgitas Talvik suunamise mõtet.

Uus kord aitab kõrvaldada ka riigikontrolli auditis välja toodud puudust, et kardioloogi konsultatsioonile suunatakse üle poole sellistest patsientidest, kes peaksid olema perearsti jälgimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles