Kohvis sisalduva aine kohta tehti rabav avastus (1)

PM Tervis
Copy
Kohvitass
Kohvitass Foto: Liis Treimann

Brighami haigla teadlased uurisid, kuidas ja miks teatud rakutüübid soolestikus vohavad. Ilmnes, et ksantiin, mida leidub kohvis, tees ja šokolaadis, võib mängida rolli põletikuliste protsesside kulus. Teadmised võivad aidata uurijatel paremini mõista soolestiku tervist ja selliste seisundite arengut, nagu põletikuline soolehaigus.

Soolestikus elab terve rida mikroobe, mis mõjutavad tervist ja haiguste teket. Arvatakse, et teatud tüüpi mikroorganismid aitavad kaasa põletikuliste seisundite, näiteks põletikulise soolehaiguse tekkele, kuid sündmuste täpne kaskaad, mis viib mikroobidest haigusteni, on endiselt salapärane.

Brighami uurijate uus uuring vaatles täpselt, mis viib Th17 rakkude tekkeni – see on oluline rakkude alatüüp soolestikus, – ning paljastab mõned alahinnatud molekulaarsed tahud, mis põhjustavad rakkude diferentseerumist soolestikus. Üks neist on puriini metaboliit ksantiin, mida leidub suures koguses kofeiini sisaldavates toitudes, nagu kohv, tee ja šokolaad.

Arvatakse, et tsütokiini interleukiin-17 tootvad Th17 rakud mängivad soolestikus tähtsat rolli. Need võivad aidata luua soolestikus kaitsebarjääri ja kui tekib bakteriaalne või seeninfektsioon, võivad need rakud vabastada signaale, mis panevad keha tootma rohkem Th17 rakke. Kuid neid rakke on seostatud ka selliste haigustega, nagu reumatoidartriit, psoriaas ja põletikuline soolehaigus.

«Üks meie valdkonna kontseptsioonidest on see, et Th17 rakkude diferentseerumiseks on vaja mikroobe, kuid meie uuring viitab sellele, et võib olla erandeid,» ütles uuringu kaasautor dr Jinzhi Duan ajakirjas Medical Xpress. «Uurisime Th17 rakkude tekke aluseks olevaid mehhanisme soolestikus ja leidsime üllatavaid tulemusi, mis võivad aidata meil paremini mõista, kuidas ja miks sellised haigused, nagu põletikuline soolehaigus, võivad areneda.»

Th17 rakkude diferentseerumiseni viivate sammude uurimisel avastasid teadlased ootamatult ksantiini rolli soolestikus.

«Mõnikord teeme uurimistöö käigus neid vapustavaid avastusi – see ei pruugi olla midagi, mida otsisite, kuid see on huvitav leid, mis avab täiendavaid uurimisvaldkondi,» ütles vanemautor dr Richard Blumberg. «On liiga vara spekuleerida selle üle, kas ksantiini kogus tassis kohvis põhjustab inimese soolestikule kasulikke või kahjulikke mõjusid, kuid see annab meile huvitavaid näpunäiteid, mida jälgida, kui otsime viise, kuidas tekitada kaitsereaktsioon ja tugevam barjäär soolestikus.»

Autorid märgivad, et nende uuring piirdus soolestiku rakkudega – on võimalik, et soolestiku rakkude ja teiste organite, näiteks naha ja kopsude vaheline dünaamika võib tulemusi oluliselt mõjutada. Samuti märgivad nad, et nende uuring ei tuvasta, mis põhjustab Th17 rakkude muutumist patogeenseks. Uuring oli tehtud hiirtega, mis tähendab, et inimesi on veel vaja uurida.

«Kuigi me ei tea veel, mis patogeneesi põhjustab, võivad siin välja töötatud tööriistad viia meid sammu lähemale mõistmisele, mis haigusi põhjustab ja mis võiks aidata neid ravida või ära hoida,» ütles Blumberg.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Immunity.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles