Kas alkohol annab rohkem kaloreid kui šokolaadiga patustamine?

PM Tervis
Copy
Alkohol on tervisele kahjulik.
Alkohol on tervisele kahjulik. Foto: Shutterstock

Küllap teame kõik: kuna alkohol mõjutab meie närvisüsteemi, on tal otsene «„juurdepääs» terve meie organismi toimimisele. Milline see mõju täpsemalt on ja kuidas toimib, aitas selgitada Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi.

Inimese päevane energiavajadus sõltub lisaks soole ja vanusele paljudest teguritest, eelkõige füüsilisest aktiivsusest. Kui valgud, rasvad ja süsivesikud on vajalikud ühendid ja varustavad organismi ka energiaga, siis alkohol annab küll samamoodi energiat, kuid ei ole vajalik aine.

Alkohoolse joogi energiasisalduse hulka on tavainimesel aga äärmiselt keeruline tuvastada. «Kui toidu puhul kehtib nõue märkida pakendile kogu toitumisalane teave, siis pudelitelt leiame üldjuhul vaid alkoholi sisalduse mahuprotsendid. Kuna tegelikult on määrav absoluutse alkoholi kogus, ei anna näidatu tarvitajale mingit sisulist infot,» märkis Pitsi leheküljel toitumine.ee.

Rusikareegel ütleb: 1 g absoluutset alkoholi annab umbes 7 kcal energiat. Kuidas seda võrrandit maakeeli mõista?

Kui joote 100 g 40 protsendilist viina, mis sisaldab 32 g puhast alkoholi, saab energiakoguse rehkendada tehte 32 x 7 abil. Ehk säärasest joogist ja kogusest saadakse 224 kcal. Mida kangem on jook ning suurem alkoholi- ja suhkrusisaldus (nt liköörides), seda suurem on ka saadav energiakogus.

Milline pilt aga avaneb, kui võrrelda alkoholi ja toiduainete energiasisaldust?

«Nii 0,5-liitrine porteri õlu, pool tahvlit šokolaadi kui 800 g köögivilju annavad umbes 250 kcal. Ent kui köögiviljadest saab kõhu täis ning lisaks rohkelt vitamiini, kiud- ja mineraalaineid, siis õlu sisaldab küll mõningaid B-grupi vitamiine, aga see ei ole veel põhjus õlle joomiseks, sest neid vitamiine saab ka oluliselt parematest allikatest,» näitlikustas Pitsi.

Ta arendas võrdlust: «Kolm porterit ehk 750 kcal annab umbes kolmandiku täiskasvanud meesterahva keskmisest päevasest energiasoovitusest. Asendades muu tarviliku toidu kolme õllega, jäävad vajalikud toitained saamata. Aga pigem kipuvad need kolm porterit söögile lisaks tulema – siis on tulemuseks taas see õllekõht.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles