Piirinihutaja tänavune laureaat on Peaasjade keskuse eestvedaja Anna-Kaisa Oidermaa

PM Tervis
Copy
Fotol Piirinihutaja tänavune laureaat Anna-Kaisa Oidermaa.
Fotol Piirinihutaja tänavune laureaat Anna-Kaisa Oidermaa. Foto: Triin Kriiska

Viiendat korda välja antava Tiina Kallavuse nimelise Piirinihutaja auhinna pälvis kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa särava elutöö ja Peaasi.ee eestvedamise eest.

Tiina Kallavuse nimelisele Piirinihutaja auhinnale laekus sel aastal rekordarv kandidaate. «Kui varasemalt on olnud auhinnale laekunud kandidaate ja töid ligikaudu kümne ringis, siis sellel aastal laekus pea kaks korda rohkem ehk 18 nominatsiooni,» ütles Tartu Herbert Masingu Kooli direktor ja üks konkursi algatajaid Siim Värv. Ta nentis, et rekordarv kandidaate näitab, et konkurss on väga vajalik. Värvi sõnul on vaja maailma muutumiseks inimesi, kes julgevad nihutada piire ning nende inimeste tunnustamisega näitame eeskuju ja julgustame panustama erivajadustega laste toetamise valdkonda.

Piirinihutaja auhinna kaasalgataja, Verge tegevjuht Airiin Demiri sõnul pälvis Anna-Kaisa Oidermaa tunnustuse eelkõige viimase enam kui kümne aasta jooksul noorte vaimse tervise stigmavaba käsitlemise arengute ja eestvedamise eest Eestis, toetades ühiskonna jõudmist olukorda, kus vaimsest tervisest on saanud poliitiliste debattide teema, olukorrast, kus aastaid tagasi ei julgenud ükski endast lugupidav inimene seda sõnaühendit avalikult endaga seostada.

«Anna-Kaisa Oidermaa on aasta-aastalt vaimse tervise murede normaliseerimise piiri nihutanud nii, et noored on aina julgemad tunnistama oma muresid ja otsima abi. Kuni selleni, et nüüd on olemas ka kergesti ligipääsetavad teenused Peaasjade keskuses, et noorel oleks lihtsam üle lävepiiri vaimse tervise abi juurde jõuda,» selgitas Demir.

Demir lisas, et selle aasta konkursile laekus nominatsioone nii asutuste juhtidele, silmapaistvatele tegudele kui ka uskumatu panusega üksikisikutele: õpetajatele, hoolekandeteenuste töötajatele ja treeneritele, kes töötavad küll väikese grupiga, aga suudavad muuta just nende inimeste elu elamisväärsemaks ja palju rõõmsamaks.

«Kuigi Piirinihutaja auhinna saab vaid üks, peame oluliseks iga silmapaistva teo ja kandidaadi tunnustamist,» rääkis Demir.

Piirinihutaja on auhind Tartu Herbert Masingu kooli direktori Tiina Kallavuse särava elutöö mälestuseks, tänu millele piirid, mis varem tundusid enesestmõistetavad, seda enam ei ole. Siht on tunnustada ja rõõmustada inimesi, kes julgevad ja tahavad muuta maailma erivajadustega noorte jaoks hoolivamaks kohaks. Auhinnaga soovitakse tõsta esile ka mõttekäike ja lahendusi erivajaduste valdkonnas.

Varasematel aastatel on auhinna pälvinud lastepsühhiaater Anne-Daniel Karlsen, Urvaste Kooli ning Valga Jaanikese Kooli poolt korraldatud LÕK matemaatikaolümpiaad, MTÜ Maria ja lapsed juhatuse liige ja Perekodu/lastehoiu juhataja Karis Mugamäe ja Porkuni Kooli direktor Piret Tislar.

Tiina Kallavuse nimelise Piirinihutaja auhinna žürii liikmed olid Liina Kersna, Airiin Demir, Marju Aas ja Siim Värv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles