Vitamiin A võib olla oluline ravim

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Alexander Grey, Pexels

Kõik, kes ütlevad, et vitamiinidega midagi ravida ei saa, eksivad. Vitamiin A tarbimine võib aidata vältida ägeda lümfoblastse leukeemiaga (ALL) lastel ja täiskasvanutel keemiaravi rasket kõrvalmõju - ohtliku ja valuliku kõhunäärmepõletiku tekke riski. Neid näiteid on veel küll ja küll.

Üksikasjalik teadustöö vitamiin A kasutamise kohta potentsiaalselt eluohtlike kõrvalnähtude vältimiseks avaldati 15. märtsil 2023 ajakirjas Science Translational Medicine. Uurimisrühma juhtisid Stanfordi ülikooli pediaatrilise gastroenteroloogia, hepatoloogia ja toitumise osakonna juhataja Sohail Husain ja Cincinnati lastehaigla meditsiinikeskuse teadlane Anil Goud Jegga.

Ägeda lümfoblastse leukeemiaga inimestel aitab ravi sellise ensüümiga nagu asparaginaas näljutada vähirakke, vähendades veres ringleva asparagiini kogust, mida vähirakud vajavad, kuid ei suuda ise toota. Ravimit, mida sageli kasutatakse koos teiste kemoteraapia ravimitega, süstitakse veeni, lihasesse või naha alla. Ühtlasi on nüüd teada, et asparginaas vähendab ka vitamiini A kogust kehas.

Osadel asparaginaasi saanud patsientidest (2 kuni 10 protsenti) tekib aga sellest kõhunäärmepõletik. Kolmandikul neist inimestest võivad sümptomid olla rasked - näiteks kõhunäärme tsüstide teke ja nekroos.

Jegga ja tema kolleegid töötasid välja analüüsiskeemi, mis hindas tohutut hulka patsientide geeniandmeid ja erinevaid muid analüüse, et aru saada, mis mõjutab seda, kas asparginaas tekitab keemiaravi puhul pankreasepõletikku või mitte. 

Nende tehtud analüüsidest tuli muuhulgas välja, et ainult 1,4 protsendil asparaginaasiga ravitud patsientidest tekkis pankreatiit, kui nad võtsid lisaks ka vitamiini. Nende seas, kes keemiaravi korral vitamiini ei võtnud, tekkis pankreasepõletik 3,4 protsendil. Ehk siis risk saada leukeemia keemiaravi kõrvalmõjuna väga valulik ja ohtlik kõhunäärmepõletik vähenes vitamiinivõtmisega 60 protsenti. 

«See uuring näitab «reaalmaailma» andmete kaevandamise potentsiaali, et tuvastada ravi modifikaatorid patsiendi tulemuste parandamiseks. Juhtudel, kui esmane ravim kutsub esile toksilisuse, kuid on teraapia jaoks kriitilise tähtsusega - näiteks asparaginaas - võivad ravi modifikaatorid, nagu vitamiin A ja selle analoogid, olla asparaginaasi saavate ja asparginaasi tekitatud pankreatiidi riskirühma kuuluvate patsientide jaoks kohe olulised,» ütleb Sarangdhar.

​Sellest uuringust saadud teadmisi saab patsientide ravis koheselt rakendada. Siiski on vaja rohkem kliinilisi uuringuid, et teha kindlaks, kui palju vitamiini oleks vaja kõigi patsientide kaitsmiseks pankreatiidi eest ning uurima peaks sedagi, kas kaitsetase on võimalik saavutada dieedi või toidulisandite abil. Tegelikult võivad vitamiinide sihttasemed varieeruda sõltuvalt individuaalsetest ainevahetuse erinevustest.

Allikad: Cincinnati Children's Hospital Medical Center, EurekAlert

Mis on äge leukeemia?

Äge leukeemia on tavaliselt järsku tekkiva kliinilise sümptomatoloogiaga äge vereloomehaigus, mida rahvasuus kutsutakse verevähiks. Ägeda leukeemia ebaküpsete valgevere rea rakkude (ehk blastide) paljunemine saab alguse luuüdist ning sealt edasi liiguvad leukeemilised rakud verre jt organitesse. 

Haiguse sümptomid on tingitud normaalsete vererakkude puudulikust tootmisest luuüdis ning nende funktsiooni häirumisest: valgete vereliblede funktsiooniks on võidelda infektsioonidega, punaverelibled kannavad kudedesse hapnikku, vereliistakud aitavad kindlustada normaalse vere hüübimise.

Haigus võib väljenduda palaviku, põletike (näiteks angiin, kopsupõletik vms), väsimuse, kaalulanguse või veritsuste näol. Haigussümptoomid tekivad tavaliselt järsku ja patsiendi enesetunne halveneb kiiresti.

https://www.onkoloogiakeskus.ee/pahaloomulised-kasvajad/agedad-leukeemiad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles